Великобритания предупреди за терористична заплаха на летището в Кабул

Великобритания предупреди за терористична заплаха на летището в Кабул Британското правителство предупреди, че терористичната заплаха, заради която страната препоръча тази нощ нейни граждани да не отиват на летището на Кабул, е "много сериозна" и "непосредствена", предаде Франс прес.
"Данните, събирани през седмицата, стават все по-сериозни - те говорят за директна и тежка заплаха за" хората, заяви пред радио "Таймс" британският държавен министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи. Той подчерта, че "става дума за много сериозна, много непосредствена заплаха".
Късно снощи Великобритания посъветва своите граждани да не пътуват до летището на Кабул, за да бъдат евакуирани от Афганистан, посочвайки, че има голям риск от терористична атака.
Джеймс Хийпи обясни, че не може "да даде подробности за конкретната заплаха", но увери, че правителствата на САЩ и на Австралия също разполагат със "сведения, заслужаващи голямо доверие", за предстоящо "много скоро смъртоносно нападение".
Евакуацията обаче продължава и присъстващите вече в евакуационния център ще бъдат постепенно репатрирани във Великобритания.
През последното денонощие британски военни самолети евакуираха 1988 души, днес са предвидени още 11 полета, уточни Хийпи.
По последни данни, оповестени от министерството на отбраната снощи, от 13 август Великобритания вече е евакуирала от Афганистан 11 474 човека, включително 6946 афганистанци.
Депутатът от лейбъристката опозиция Стивън Кинок обаче обвини правителството, че "се е провалило напълно в необходимата подготовка за регулирано изтегляне", въпреки че е разполагало с "18 месеца, за да го планира".
26.08.2021, 13:29 часа
1017 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha