ДПС се прави, че не знае как се обжалва акта "Магнитски"

ДПС се прави, че не знае как се обжалва акта "Магнитски" За 24 часа Хамид Хамид, зам.-председател на парламентарната група на ДПС, гостува на двете водещи частни телевизии Нова и БТВ и даде интервю за "24 часа" с едни и същи твърдения по повод бившия депутат Делян Пеевски, зад който партията застана и след санкционирането му от САЩ. Той повтаря навсякъде три неща: САЩ са наложили санкции срещу него по Глобалния закон "Магнитски", подведени от платени лобисти; Европейската комисия има официално становище за незаконни действия на служебното правителство на България; няколко институции опровергават едно от основанията за санкциониране на Пеевски.

Нито едно от тези твърдения не е вярно
и завършилият право адвокат и пети мандат депутат най-вероятно много добре знае това. Също така Хамид и ДПС знаят какъв е редът за оневиняване на Пеевски в САЩ - с факти пред министерството на финансите във Вашингтон или пред американски съд. Временната парламентарна комисия в Народното събрание, известна като "Магнитски", може само да събере информация от институции - български (ако изобщо има такава и законът наистина ги задължава или не ги възпрепятства да я предоставят на депутатите) или американски (ако проявят добра воля да споделят нещо, само толкова). Но нищо повече. Ако актове на институции трябва да паднат, това става през доказване на незаконността им пред Върховния административен съд (ВАС).
"Докато не видим факти, за нас всичко това си остава твърдения и лобизъм", повтаря Хамид Хамид в интервютата си. Ако не се съберат достатъчно доказателства - а такива трябва да има в българските служби, защото санкционираните действия са се вършили на наша територия, "ще се окажем в хипотезата, че някой е заблудил съответните чиновници в американската комисия", допълва той.
В телевизионните си участия членът на Централното изпълнително бюро на ДПС замеси и името на Маршал Харис и интервюто му пред "Дневник" с внушение, че американският лобист ясно бил разказал как срещу пари се въздейства върху решенията на администрацията на САЩ, която била подведена. Потърсихме Харис за коментар и той обясни, че в действителност много малка част от дейността му има нещо общо с Пеевски, защото той представлява интересите на братя Бобокови като жертви на действията на прокуратурата в България. Но Маршал Харис отправи и много остри критики срещу ДПС и политици в България.

Кой как чете документи от Брюксел?
Хамид Хамид директно заявява, че решението 441 на правителството за т.нар. черен списък с фирми е незаконно и това било "официалното становище на Европейската комисия, която в доста гневно писмо към българското правителство категорично заяви, че едностранните действия на която и да е страна членка противоречат на правото на ЕС и няма как страна членка едностранно да взема решения и да налага санкции".
Всъщност, становище на ЕК няма. Има питане от една от дирекциите до правителството да обясни законовите основания за действията си, за което първо съобщи сайтът "Биволъ".
Отговорът на финансовото министерство е изпратен в края на август и в него се обяснява, че няма екстериториално прилагане на американски санкции, а мерки за защита на български дружества с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите по този закон [Магнитски]", пише "Свободна Европа".
ДПС често цитира, включително на заседание на парламентарната комисия "Магнитски", мнение на зам.-председателя на Европейската комисия Федерика Могерини, което било показвало незаконността на действията на сегашното правителство в София. Няма такова нещо - мнението от 8 ноември 2019 г. засяга случаи на блокиране на активи заради санкции на трета страна, докато в българския случай нищо не е блокирано. Управителят на БНБ каза в парламента, че всички предприети след обявяването на санкциите от САЩ на 2 юни действия са по линия на борбата с пране на пари. За тях има ясни български закони, срокове и институции и това не са банките и правителството, а ДАНС, прокуратурата и съда. Нямам данни да е блокирана незаконно която и да е сметка на изброените лица и фирми или който и да е от тях да е лишен от операции по тях, както настоява ДПС, че санкционираните нямало как да си плащат сметките за ток, вода и храна.
Хамид Хамид казва, че от министъра на правосъдието и от вицепрезидента на България получили официални отговори, че не знаят Делян Пеевски да е участвал в лобиране за незаконно предоставяне на българско гражданство на чужденци, както е описано в американското съобщение от 2 юни. Всъщност такава информация е от правомощията на прокуратурата или ДАНС, а не на министерството и президентството, които също няма как да знаят дали други части от българската правораздавателна система провеждат активни оперативни действия по този въпрос (а и да знаят, нямат право да съобщят).
Какво знаят американците по въпроса може никога да не научим, включително ако се допусне, че Делян Пеевски стигне до обжалване на това обвинение в съд в САЩ. Причината е, че начинът на събиране на такава информация не подлежи на съдебен контрол и в САЩ често е секретна и съдът може да не позволи огласването ѝ, а само да я приеме или отхвърли.
Как Хамид Хамид и ДПС стигат до заключение, че такава информация е резултат на подвеждане на САЩ изобщо не е ясно, след като не разполагат с нея. Те и няма как да разполагат, защото не са страна по случая, нито са представители на Делян Пеевски пред финансовото министерство или съда на САЩ, за да я изискат. Затова и вмъкват конспиративна теза, че има подвеждащо влияние от лобисти, на които неизвестно кой и как плаща.
08.09.2021, 10:18 часа
665 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha