Рекордно поскъпване на храните на прага на есента

Рекордно поскъпване на храните на прага на есента Рекордно поскъпване на храните на прага на есента. Цените на основните продукти, които купуваме, са се повишили значително през последната година, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Според експерти новите цени на тока, природния газ и петрола ще доведат и до нов ръст в търговската мрежа.
Към началото на септември най-много са се вдигнали цените на едро на олиото, брашното, пилешкото месо, яйцата и ориза. Спрямо година по-рано някои от тях са поскъпнали с близо 50% – като олиото, например. При плодовете и зеленчуците най-сериозен спрямо същия период на миналата година е скокът при краставиците, прасковите, зелето, морковите и чушките. През август изненадващ ръст от близо 33% беше отчетен и при световните цени на храните.
Само за месец цените на почти всички продукти, които Ангелина Иванова слага в количката, вървят нагоре. От началото на август храните, които купува, на едро, поскъпват средно с над 7%, а по веригата – до щанда – ръстът е още по-голям. Разликата Ангелина вече усеща и по джоба.
Седем седмици подред цените на храните на едро вървят нагоре, потвърждават и от Комисията по стоковите борси и тържищата.
Най-много на едро са поскъпнали плодовете и зеленчуците, а абсолютен рекордьор през последната година е олиото.
През последния месец разходите за отглеждане на плодове и зеленчуци също растат, но засега производителите сами поемат разликата на пазара.
 
09.09.2021, 12:58 часа
699 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha