Протестът на строителите блокира столичен булевард /снимки/

Протестът на строителите блокира столичен булевард /снимки/ Голям протест на компании от пътностроителния бранш от цялата страна. Недоволните блокираха столичния булевард „Цар Освободител“.
В акта на недоволство участват стотици служители от бранша. Те преминаха на големи групи от Народното събрание към паметника на "Цар Освободител".
В 10 часа протестиращите се отправиха на шествие в центъра на София, предаде БНР.
Причината за недоволството са натрупани задължения към пътностроителните и пътноподдържащите фирми от страна на държавата. Те искат средствата да бъдат изплатени. Според протестиращите дълговете са в размер на 1 милиард и 300 милиона лева.
"Тук сме защото от 6 месеца държавата е абсолютно напълно абдикирала от целия бранш. Няма яснота какво въобще ще се случва - ще се строят ли пътища, няма ли да се строят пътища. Слушаме само за някакви незаконни строежи на магистрала "Хемус", но държавата не е само два лота на "Хемус", обясниха протестиращите.
Те настояват за незабавното изплащане на дължимите им средства. Парите са за извършени, но неразплатени до момента дейности в размер на 700 млн. лева. Държавата - през Министерството на регионалното развитие и благоустройство и АПИ - дължи и още около 6 млн. лева за довършителни ремонти, обясни инж. Георги Златев от браншовата камара "Пътища".
В последната половин година на практика са спрени всички плащания към пътния бранш, обясни той.
"Всеки един компромис, било то с маркировка, било то с асфалтова настилка, било то с отводняване, е пряк риск за живота и здравето на пътуващите. За да се завършат в годност за експлоатация и състояния, стойността е някъде около милиард и триста милиона", коментира инж. Златев.
Половината от тези средства са за извършени, но неплатени дейности по ремонтите и поддръжката на пътищата. Под риск е дори и зимното почистване на част от пътната мрежа, предупредиха от бранша.
 
10.09.2021, 11:18 часа
740 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha