Туристите по морето това лято са със 70% повече от миналото

Туристите по морето това лято са със 70% повече от миналото През това лято броят на туристите, които са почивали край морето, се е увеличил със 70 на сто в сравнение с миналата година, съобщи министърът на туризма Стела Балтова, която се срещна с представители на бранша в комплекс "Златни пясъци". Тя определи сезонът като динамичен, нелесен и доста кратък.
Броят на гостите до края на август е 3.7 милиона души, от които 1.4 милиона са чужденци, посочи Балтова. Най-много са били летовниците от Румъния. При тях увеличението е 103 процента в сравнение с лято 2020. Рязко нарастване има и при гостите от Полша, Германия, Украйна, Чехия, допълни Балтова. Тя уточни, че се работи активно по възстановяване позициите на страната ни в Скандинавските държави.
Министерството вече разработва маркетингова програма за 2022 година, каза още министърът. По думите ѝ през този месец предстои страната ни да подпише меморандум в областта на туризма с Полша. Подготвят се и промени в закона за туризма, които да позволят самостоятелност на 9-те туристически района в страната.
Държавата ще продължи да подкрепя този сектор, тъй като той е лицето на България, каза още Балтова. Тя уточни, че по втората фаза от схемата за подпомагане на туроператорите има остатък от 5.1 милиона лева, като се търсят най-добрите варианти как бизнесът да се възползва от средствата. Подкрепа ще продължат да получават и екскурзоводите, каза Балтова, но уточни, че е редно първо да бъде уточнено кои от тях действително работят, а не просто се водят в регистрите на браншовите организации. Министърката допълни още, че предстои по линия на ЕС да бъдат доставени 1.5 милиона антигенни тестове, които ще бъдат разпределени в РЗИ-та в страната. Тестовете ще бъдат в помощ на пътуващите българи.
Очакванията за предстоящия зимен сезон са умерено оптимистични. Според министър Балтова проблем за бранша ще бъде увеличението на цената на тока, тъй като по-трудно ще се формират пакетите за туристите, особено от собствениците на лифтове и машините за производство на изкуствен сняг. Ще бъде необходимо и повишено внимание при организацията на превозването на туристите с лифтове, тъй като има струпвания на хора, обобщи Балтова.
14.09.2021, 14:38 часа
170 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha