Шест села в Монтанско са на воден режим

Шест села в Монтанско са на воден режим 6 са селата в област Монтана, които са на воден режим. Златия, Мокреш, Долна Вереница, Горна Вереница, Горно Церовене и Копиловци са останали без вода заради намален дебит на водоизточниците им, съобщават от РЗИ.
Водата се пуска по график в различните части на селата по различно време. В Златия до обед на четни дати вода имат хората от високата част, а на нечетни - в ниската. В селото е наложена забрана за поливане с вода от чешмите. От общината вече търсят нов водоизточник за населеното място. В Мокреш на нечетни дати вода от 8 до 8 часа се подава за квартал "Душилница", а на четни - за останалата част на селото. Местната управа във Вълчедръм вече е направила сондаж за нов водоизточник. За да бъде осигурена още вода за Долна Вереница ремонтират тръбопровода от Войници. Алтернативно водоснабдяване от дренаж "Расника" пък ще реши проблемите на Горно Церовене.
Поради завишено съдържание на арсен в Кобиляк, Громшин и Бели брег хората все още пият вода от водоноски. Извършен е сондаж за нов водоизточник и е задействана процедура по узаконяването му.
През втората половина на август експертите на Регионалната здравна инспекция в Монтана са изследвали питейната вода на 17 населени места в региона, в това число областния град и Лом. От тях не отговарят на наредбата за качеството 3 - Сливовик, Дондуково и Трайково. В пробите са открити коли форми и ешерихия коли. Наличие на манган пък е засечено във водата от обществените чешми зад стоматологията и срещу мототехниката в Монтана, а ешерихия коли и коли форми от тази в кв. "Мала Кутловица" в града.
22.09.2021, 11:52 часа
1660 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha