Ансамбъл „Мездра“ се завърна от участие в международен фолклорен фестивал в Измир /снимки/

Ансамбъл „Мездра“ се завърна от участие в международен фолклорен фестивал в Измир /снимки/ Танцовият ансамбъл при НЧ „Просвета 1925“ - Мездра се завърна от Измир, Турция, където представи България в 15-ото издание на Балканския фестивал за народни танци и култура, съобщиха от местната администрация.
Той е организиран за пръв път през 1935 г. под ръководството на основателя на Република Турция и пръв президент на страната Мустафа Кемал Ататюрк (1881-1938) и възроден от Столична община Измир през 2006 г.
В 15. Balkanlılar Halk Dansları ve Kültürü Festivali, който се проведе от 25 септември до 3 октомври 2021 г., взеха участие фолклорни състави от 10 балкански държави - Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Северна Македония, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.
„Групата ни за фестивала включваше 25 танцьори и 4-ма музиканти, разказа художественият ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра“ Мирослав Аспарухов. По време на фестивала изнесохме повече от 10 концерта, както в  различни квартали на Измир, така и в градовете Борнова, Газиемир, Одемис, Тире и др. Представихме танци от всички фолклорни области на България, сред който „Гергьовден“, „По гроздобер“, „Копаница“, „Гроздана“ и „Шопска сюита“.
Ръководителите на съставите, участващи в 15th Balkan Folk Dances and Culture Festival, и представители на организаторите на фестивала бяха приети от кмета на Измир Тунч Сойер в Художествената зала на общината в Kültürpark и си размениха подаръци.
По време на 10-дневната си визита в третия по големина турски град мездренските танцьори разгледаха редица културни забележителности в околностите на античния град Бергама - Акрополът на Пергамо́н, Храмът на Асклепий, Археологическият музей и др.
Това е третото турне в чужбина на Ансамбъл „Мездра“ след двегодишно прекъсване поради пандемията от Covid-19. В края на август и началото на септември танцовата формация взе участие в два международни фестивала в Турция - Фестивала на културата и изкуството на Милас Орен в гр. Милас и Осмия международен фестивал на народните танци на Дидим - DAHOT в гр. Дидим, а от 10 до 15 септември - в 36-ото издание на Международния фолклорен фестивал Sciampitta in Tour 2021 в гр. Куа̀рту Са̀нт'Ѐлена на остров Сардиния, Италия.
 
06.10.2021, 15:49 часа
983 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha