Служебният министър на енергетиката посочи кога ще се успокоят цените на газа

Служебният министър на енергетиката посочи кога ще се успокоят цените на газа Хранилището в Чирен е пълно около 70%. Прогнозите на анализаторите са, че цените ще останат високи, едва през втората четвърт на 2022 година ще настъпи успокоение на цените на газа. Зависи и каква ще е зимата. В България нямаме дефицит на електрическа енергия и такъв не се очертава, коментира министърът на енергетиката Андрей Живков.
,,Нещата и в енергетиката се движат от основния принцип на свободния пазар - цените се определят от търсенето и предлагането. В Европа търсенето на газ е огромно вследствие на възстановяване на икономиките след COVID-19, темповете бяха неочаквани и това предполага повишено търсене на енергийни носители. Азиатските пазари също се възстановяват и работят на пълни обороти. В Европа се получи дефицит на природен газ. Големите доставчици пренасочиха доставките към азиатските пазари, които са огромни консуматори. В Европа хранилищата останаха по-малко пълни. Предвид идващата зима, за която се очаква, че ще е студена, цените също се повишават. Борсите отразяват настройката на клиентите и заради притесненията, че природният газ няма да стигне, цените се вдигат непрекъснато'', обясни енергийният министър.
Живков подчерта, че най-потърпевши от резкия скок на цените на тока са малките и средните предприятия. 
Битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това ги защитава от удара на високите цени, увери той. 
Министърът коментира и темата за въглищните централи.
,,Проблемът с бъдещето на въглищните региони е социален, при евентуално затваряне на централите и мините трябва да дадем позитивен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези сектори. Досега по този въпрос не е работено и никаква стратегия не е разработвана. Това е нещо, което служебното правителство започна да разработва. Стартът е с обявяването на три възможни дати за затваряне на въглищното производство, които трябва да минат през одобрението на парламента. Това са 2035, 2038, 2040 година'', обясни накрая министър Живков.
10.10.2021, 13:31 часа
285 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha