Въоръжени сблъсъци избухнаха в Бейрут, има жертви

Въоръжени сблъсъци избухнаха в Бейрут, има жертви Въоръжени сблъсъци избухнаха днес в Бейрут по време на протест срещу съдията, който разследва миналогодишната опустошителна експлозия в пристанището на града.
До момента се знае, че двама души са убити след престрелката в Бейрут, когато привърженици на мощната шиитска групировка Хизбула се събраха, за да протестират срещу съдия Тарек Битар.
До момента има информация за още осем души, които са ранени при стрелбата. 
Демонстрацията пред Съдебната палата бе свикана от влиятелната шиитска групировка "Хизбула" и съюзниците ѝ от движението "Амал", които настояват съдията Тарек Битар да бъде сменен. Репортер на АП е видял човек да стреля с пистолет по време на протеста. Премиерът Наджиб Микати призова за спокойствие и за задържане на виновниците за насилието.
Припомняме, че преди време лидерът на шиитското движение "Хизбула" - Хасан Насралла, отправи нападки срещу съдията, водещ разследването за експлозията на пристанището в Бейрут и поиска той да бъде сменен с "честен и прозрачен" съдия. Съдия Тарек Битар беше назначен от правителството, след като неговият предшественик, водещ делото, беше отстранен от съда след подобни обвинения в пристрастие. Насралла неведнъж е обвинявал новия съдия в политизиране на разследването.
Лидерът на "Хизбула" подчерта, че съдията е фокусирал вниманието си предимно върху чиновници, които са съюзници на движението и дори не е разпитал други хора.
14.10.2021, 14:09 часа
498 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha