Със сертификат или не: Задължителен PCR тест при влизане в Румъния

Със сертификат или не: Задължителен PCR тест при влизане в Румъния Със сертификат или не, влизащите в България през Румъния трябва задължително да имат PCR тест. Това следва от заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от 8.10.2021 г., с която се определят новите правила за влизане в страната.
Според тях, тъй като Румъния минава в т.нар. „червена зона“ за България, пристигащите ще трябва да представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване, едновременно с отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Децата на възраст от 12 до 18 години се допускат с отрицателен резултат PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната.
Хората, които при влизането си в страната покажат само един от документите (сертификат за ваксинация или преболедуване), ще бъдат поставяни под карантина 10 дни. Тя може да отпадне, ако в рамките на 24 часа бъде представен отрицателен резултат от PCR тест.
Същото важи и за тези, които нямат сертификат.

Кого "удря" заповедта?
Едва ли румънските туристи, които по време на активния туристически сезон безпрепятствено минаваха границите, за да "захранят" местния туризъм. Сезонът свърши и потокът секна. Потърпевши от министерската заповед са най-вече българите, които имат бизнес с Румъния.
От румънска страна, с която имаме подписано споразумение за реципрочни мерки, до момента подобно изискване няма, показва справка в Ситуационния център на Външно министерство. Съседната страна ни е включила в страните с особен режим на преминаване от 3 октомври, като червена зона, но за да преминеш границите ѝ, сертификатът е напълно достатъчен. В този смисъл принципът за реципрочност е пренебрегнат.
Вероятно мотивът са данните на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията за заболеваемостта в Румъния, които показват, че части от Северна и Западна Румъния са в тъмночервената зона. Според действащите правила за пътуване в ЕС могат да се наложат допълнителни изисквания за преминаващите граница. 
Макар според същите данни (към 7 октомври) в България все още да няма тъмночервени зони, статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести към 12 октомври показва, че 7 области (днес вече 9) в страната вече са надхвърлили 500 на 100 000 души заразени на двуседмична база. Нищо не ни прави по-малко опасна за посещения страна.
Освен това ЕК е предоставила автономност на държавите при определяне на пропускателния им режим, т. е. елемент на задължителност на общоевропейско ниво няма.
Данни на Европейския център за контрол на заболяванията показват и че ваксинационното покритие в Румъния е 36% срещу 25% у нас. Съседите категорично ни изпреварват откъм имунопрофилактика на медицинските работници - при тях те са ваксинирани на 90%, а у нас на 25%. В този смисъл крайно незадоволителната защита и неработещите мерки могат да обяснят предпазливостта на МЗ.
Ако обърнем внимание на това доколко адекватни са ограниченията вътре в страната, едва ли ще можем да оправдаем тази извънредна предпазливост за надвисналата откъм Румъния опасност, защото у нас нищо не възпрепятства разпространението на инфекцията. 

Правата на хората със сертификат
Едва ли е изненада, че немалка част от българите се ваксинираха, за да имат свободата да пътуват. Особено тези от тях, които преминават граници, защото работата им го изисква. Преди въвеждането на сертификатите те бяха принудени да се тестват с PCR при всяко пътуване (130 лв. за бърз резултат), а ако, не дай Боже, им се наложи да увеличат престоя си в чужбина с повече от 72 часа - да го направят отново (още 130 лв.) в рамките на 24 часа при завръщането си в България, за да не бъдат карантинирани за 10 дни.
Новите ограничения поставят под въпрос смисъла на сертификатите, а мотивацията на неваксинираните стига до ново дъно. Ако въпреки че притежаваш сертификат за ваксинация трябва да плащаш за PCR тест, за да си вършиш работата - защо да го правиш? Нали уж хората, които са се имунизирали, подпомагат т. нар. колективен имунитет (с цялата условност на понятието в случая), каквито и да са били мотивите им да го направят. И какво право има да пречи на работата им власт, която не може да се справи с пандемията за пореден път, питат засегнатите от мярката.
14.10.2021, 15:09 часа
968 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha