Инж. Дилян Петров получи почетно отличие от ИЯИЯЕ

Инж. Дилян Петров получи почетно отличие от ИЯИЯЕ Със специална церемония на 11 октомври 2021 година Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към Българска академия на науките отбеляза основополагащо събитие за ядрената енергетика – 60-тата годишнина от пуска на експерименталния реактор ИРТ-2000. Това е уникално за времето си съоръжение, което изиграва ключова роля за създаването на опитни професионалисти в ядрената област, които по-късно оказват  безценна помощ при въвеждането в експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“, и трасира пътя за редица изследователски и научно-приложни дейности.
По повод годишнината, с решение на Научния съвет на Института, с почетен плакет за „изключителен принос в развитието на ядрената енергетика в България“ бяха отличени трима души – изпълнителният директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” инж. Дилян Петров, изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ инж. Наско Михов и заместник изпълнителният директор инж. Александър Николов.
Плакетите бяха връчени от директора на Института доц. д-р Лъчезар Георгиев, а при представянето на лауреатите на наградата проф. Димитър Тонев подчерта значението на редица съвместни иновативни проекти между ДП РАО и ИЯИЯЕ, свързани с безопасното управление на радиоактивните отпадъци. Беше изтъкната и грижата, която проявява предприятието за създаване на специалисти в тази специфична област, чрез учредяването на специализирана паралелка по управление на РАО в Козлодуй, както и подкрепа за развитие и научна дейност на студенти и докторанти.
Изпълнителният директор на ДП РАО получи плакета с думи на благодарност и подчерта, че възприема отличието, освен като признателност от страна на научната общост, и като бъдещ ангажимент за съдействие за научно-изследователските дейности на Института.
В рамките на събитието участниците посетиха изследователския реактор ИТР-2000 (спрян от експлоатация през 1989 г.) и лаборатории в ИЯИЯЕ.
15.10.2021, 10:55 часа
1386 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha