Въвеждат задължително предучилищно образование на 4-годишните деца във Враца

Въвеждат задължително предучилищно образование на 4-годишните деца във Враца
Въвеждат задължително предучилищно образование на 4-годишните деца във Враца, научи агенция BulNews.
На предстоящата сесия на общинските съветници, ще бъде гласуван проект за решение за въвеждане на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в община Враца от 1 януари 2022г. 
В публикувания в Държавен вестник /бр.82 от 18.09.2020 г. / ЗИД на Закона за предучилищното и училищното образование се предвижда въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на 4 – годишните деца от учебната 2023/2024 г. /чл.8, ал.1 от ЗПУО /. Съгласно §16, в този срок общините следва да създадат необходимите условия за обучението им в съответствие с изискванията на ЗПУО и подзаконовите актове по прилагането му.
По решение на общините задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца може да се въведе на тяхна територия и преди този срок, ако са осигурили условията за осъществяване на задължителното предучилищно образование в съответствие с изискванията на държавния образователен стандарт за предучилищното образование и на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, след решение на съответния общински съвет, при съгласуване с мнението на родителите или настойниците им и с възможност за максимално включване в задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст.
В детски градини в община Враца за учебната 2021/2022 година се обучават и възпитават 479 деца на 4 – годишна възраст. Обхватът на децата за тази възраст е 89%, при обхват за 5 и 6-годишните около 93%.  Във всички детски градини на територията на община Враца има осигурени условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование в съответствие с изискванията на държавния образователен стандарт за предучилищното образование и на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване.
В периода 15.09.2021 г. - 26.09.2021 г. от директорите на детските градини беше проведено допитване до родителите на 4- годишните деца, което допитване установи, че повече от 70% от родителите декларират съгласието си за въвеждане от 2022 г. на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца.
Децата, за които ще бъде въведена задължителна предучилищна подготовка на 4 години ще бъдат финансирани по стандарт за дете в подготвителна група, който включва и издръжката на децата. Тези деца ще могат да се възползват от разпоредбите на чл.283, ал.9-11 от ЗПУО за подпомагане на заплащането на дължимите от родителите такси за дейностите по хранене на децата в задължително предучилищно образование, извън финансирането от държавата, както и на безплатни познавателни книжки.
 
*Снимката е илюстративна
17.10.2021, 12:34 часа
1594 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha