Допълнителни консултации за попълване съставите на СИК-овете се проведоха в Мездра /снимки/

Допълнителни консултации за попълване съставите на СИК-овете се проведоха в Мездра /снимки/ Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 46-ото Народно събрание проведоха допълнителни консултации за попълване на незаетите места в секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра на изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители на 14 ноември 2021 г.
До допълнителните консултации се стигна след като Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ не направи поименни предложения за полагащия им се брой членове в СИК, съгласно Решение №644-ПВР/НС/ 29.10.2021 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), и Районна избирателна комисия (РИК) - Враца върна на Община Мездра преписката за проведените на 8 октомври 2021 г. консултации за определяне на съставите на СИК.
В допълнителните консултациите взеха участие Стефан Красимиров (ПП „Има такъв народ“), Яна Нинова (КП „ГЕРБ-СДС“), Наталия Христова (КП „БСП за България“), Цветан Йолашки (КП „Демократична България - Обединение“) и Мирчо Мирчев (ПП „ДПС“).
Кметът на общината Иван Аспарухов запозна участниците в консултациите с Решение №689-ПВР/НС/ 06.10.2021 г. на ЦИК относно жребия при попълване съставите на СИК и с Решение №64-ПВР/НС/ 16.10.2021 г. на РИК - Враца относно провеждане на допълнителни консултации за попълване на незапълнени места в СИК на територията на община Мездра.
Съгласно Методическите указания за определяне съставите на СИК и за разпределение на местата в ръководствата на СИК, приети с Решение №644-ПВП/НС/ 29.09.2021 г. на ЦИК, и Решение №16-ПВР/НС/ 01.10.2021 г. на РИК - Враца относно определяне общия брой на членовете на СИК и разпределяне на местата в ръководствата на комисиите и местата за членовете в СИК в Шести изборен район - Врачански, Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ разполага с 42 места в 42-те секционни комисии в община Мездра, в т. ч. 7 ръководни места – 2-ма председатели, 3-ма зам.-председатели и 2-ма секретари.
В резултат на проведения жребий незаетите 42-те места в СИК на територията на община Мездра бяха преразпределени, както следва: КП „ГЕРБ-СДС“ - 10 места, ПП „Има такъв народ“ - 9 места (в т. ч. 3 ръководни), КП „БСП за България“ - 9 места, ПП „ДПС“ - 7 места (в т. ч. 3 ръководни) и КП „Демократична България - Обединение“ - 7 места ( е т. ч. едно ръководно).
Протоколът от проведените допълнителни консултации ще бъде изпратен днес в РИК - Враца. Въз основа на предложенията на партиите и коалициите, в срок до 19 октомври Районната избирателна комисия трябва да назначи съставите на 42-те секционни комисии в община Мездра. Ако РИК - Враца не вземе решение за разпределение на местата в комисиите и не назначи СИК, цялата документация ще бъде изпратена в ЦИК, която ще назначи съставите на секционните комисии. 

*Купуването и продаването на гласове е престъпление
 
18.10.2021, 12:09 часа
716 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha