БОЕЦ пита ЦИК за гражданството на Пеевски

БОЕЦ пита ЦИК за гражданството на Пеевски Гражданското движение БОЕЦ на Георги Георгиев изпрати сигнал до ЦИК с питане дали водачът на листите на ДПС за следващия парламент Делян Пеевски (МИР Благоевград и МИР Велико Търново - б.р.), е гражданин само на България, или има паспорт и от ОАЕ, където е пребивавал в последните години. Ако това се окаже вярно, то според чл. 65 от Конституцията, Пеевски следва да бъде заличен от листите на Движението. 
Ето пълния текст на сигнала без редакторска намеса, но със съкращения: 
В качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза, БОЕЦ сезираме Централната избирателна комисия за основателни съмнения за неправомерна регистрация за участие в изборите за народни представители за Народно събрание насрочени за 14.11.2021г . на лицето Делян Славчев Пеевски, вписан в листата на ПП „Движение за права и свободи”.  БОЕЦ изразяваме своите съмнения, че Делян Славчев Пеевски не отговаря на изискването на Конституцията на Република България, а именно на чл. 65 от КРБ :
Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.
БОЕЦ изразяваме своите съмнения, че лицето Делян Славчев Пеевски не отговаря на тези условия.
Аргументите ни за това са следните:
На 18.04.2016г. премиерът Бойко Методиев Борисов в свое участие в телевизия БТВ заяви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. 
На 01.09.2017г. БОЕЦ номинирахме г-н Пеевски за лице на България по време на българското европредседателство, като го потърсихме в Парламента, но се оказа, че не е на работа и никой не знае къде е. 
На 14.09.2017г. БОЕЦ потърсихме г-н Пеевски на обществено известният му адрес в х-л „Берлин” в София и се оказа, че той не живее там и никой не знае къде е. 
На 21.12.2017г. БОЕЦ потърсихме г-н Пеевски и в централата на ДПС, където бяхме информирани, че не знаят къде живее и къде се намира депутата Пеевски.
През 2018г. БОЕЦ , като неправителствена организация, след неуспешните ни опити да се срещнем с г-н Пеевски организирахме национална кампания „Издирваме Пеевски”. В рамките на нашата кампания и усилия от началото на 2018г. до 17.10.2021г. г-н Пеевски не беше открит от нас на територията на Република България.
На 07.10.2021г. сайта за разследваща журналистика bird.bg публикува информация и документи в които се открива и разрешението за пребиваване на Пеевски в ОАЕ. То е издадено на 22 юни 2015 и изтича на 21 юни 2018 г. Не е ясно дали това разрешение не е подновено. БОЕЦ изразяваме своите съмнения, че лицето Делян Славчев Пеевски притежава и гражданство в ОАЕ, или друго чуждо гражданство.
На 02.06.2021г. Държавният департамент на САЩ наложи санкции на Делян Славчев Пеевски, още няколко български граждани и десетки свързани с тях фирми.
БОЕЦ изискваме от ЦИК да провери дали Делян Славчев Пеевски изпълнява условията на чл 65 ОТ КРБ,  като изисква цялата необходима информация от Парламента, Министерството на външните работи, граничните служби, НСО , ДАНС и всички институции, които биха могли да съхраняват данни за пребиванането на Делян Славчев Пеевски в страната и чужбина. И в случай , че се установи, че той не изпълнява условията на закона регистрацията му в листата на ДПС, като кандидат за народен представител да бъде заличена.
БОЕЦ изискваме от ЦИК да бъдем уведомени на електронната поща на Сдружението – [email protected] за резултатите от извършената проверка и взетите от Комисията решения по повод на настоящият сигнал. Поради високият и надделяващ обществен интерес към внесеният сигнал, БОЕЦ ще информираме незабавно медиите и обществото за вашите действия и отговори.
18.10.2021, 12:38 часа
1114 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha