ЕС обмисля санкции срещу Беларус заради нелегалните мигранти

ЕС обмисля санкции срещу Беларус заради нелегалните мигранти Европейският съюз ще обсъди днес по-нататъшни икономически санкции срещу Беларус, включително срещу авиолиниите на страната, за да увеличи натиска върху президента Александър Лукашенко, когото обвинява в подпомагане на нелегални мигранти да влязат в Полша и балтийските републики, предаде Ройтерс.
Затягането на санкциите ще е след обхватните мерки, наложени през юни на беларуската икономика, заради разправата на Лукашенко с протестите след спорното му преизбиране през август 2020 години.
Протестиращите заявяват, че изборите са били фалшифицирани, което държавният глава отрича.
Много държави в ЕС вече обвиняват Лукашенко и в насърчаване на нелегални мигранти, много от които идват от Ирак, Иран и Африка, да влязат в общността през беларуска територия, като ответна мярка за "хибридната война", която според тях цели дестабилизиране на блока.
Трябва да въведем по-строги санкции...Това означава да наложим санкции на т.нар. туристически фирми, които организират полети. Това каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевич при пристигането си за среща с колегите му от ЕС в Люксембург.
Смятам, че трябва да санкционираме изцяло "Белавиа", така че да не може да получава никаква подкрепа, каза Ринкевич, визирайки беларуския национален авиопревозвач.
Въпреки че на "Белавиа" вече е забранено да лети над въздушното пространство на ЕС, тя все още наема самолети от държави членки на общността, по-специално от Ирландия.
От август насам, Полша, Литва и Латвия съобщават за нарастване на броя на нелегално пресичащите границата от беларуска територия.
Те обвиняват Минск, че превозва по въздух мигранти от чужбина и ги насочва към територията на ЕС.
Лукашенко отрича обвиненията и обвинява Запада за, според него, надвисналата хуманитарна катастрофа тази зима, след като замръзващи мигранти бяха изоставени на беларуско-полската граница.
Германия, най-голямата членка на ЕС, Австрия и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, изразиха днес подкрепа за по-нататъшни санкции.
Ирландия изглеждаше по-предпазлива към незабавна забрана "Белавиа" да наема самолети, заради юридическите задължения, свързани със съществуващите договори, макар че външният министър Саймън Ковини каза, че е отворен към това занапред да няма повече сделки.
Макар Ирландия да иска да увеличи санкциите и натиска върху беларуския режим, трябва също да се уверим, че това е осъществимо и изпълнимо, каза Ковини пред журналисти в Люксембург.
18.10.2021, 16:09 часа
167 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha