Интервю с д-р инж. Георги Георгиев - водач на листата на "ИТН" за област Враца

Интервю с д-р инж. Георги Георгиев - водач на листата на "ИТН" за област Враца Водачът на листата на „Има такъв народ“ във Врачанска област д-р инж. Георги Георгиев бе любезен да говори по актуални политически теми пред репортер на агенция BulNews.

Г-н Георгиев, как бихте коментирал работата за отминалия парламент?
В по общ план, факт е, че не съставихме правителство. За причините вече се изговори достатъчно. Усетихме, че в политическия сценарий трябва да си един човек пред камерите, втори на закритите преговори, когато се договаря властта и трети човек, вечер вкъщи. Винаги съм казвал, че партията сме съставена от хора, които не са имали досег с политиката досега и обществените поръчки. Е, получи се сблъсък на светове. Като добавите и факта, че сме решени, че трябва да си останем истински, независимо от властта, славата и парите и нямаше как да се получи. На примера на определени назначения във Враца хората трябва да си зададат въпроса, дали имаше задкулисни договорки да бъде направен опит за съставяне на правителство с третия мандат с ясно разпределени порции. Пазаруването на депутати не е мит, от личен опит го казвам. Опитаха да ни пазаруват, точно както си купуваш от магазина нещо. Просто цената е 500К. Не се корумпирахме, не се продадохме, не се поддадохме на натиска.

Какъв е вашия отчет в личен план?
Бях член на три парламентарни комисии. Най-известната е „комисията по ревизия“. Продължихме работата на комисията от предния парламент и според мен в сектор „Регионално развитие“ доказахме, че по време на управлението на ГЕРБ се построи много, но за сметка на това скъпо, некачествено и в нарушение на законите. Другите две комисии не свършиха много работа поради липсата на правителство. По отношение на област Враца – всичко, което сме заложили в нашите програма – не сме отстъпили. Най-показателно е това, което се случи в преговорите с останалите партии в областта на енергетиката. Ние сме първата партия, която заложи на първо място в своята програма изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ Козлодуй и не само, че не отстъпихме от тази си позиция, но ако забелязвате и част от останалите партии в момента вече призовават да се случи.

А защо от листата отсъства г-н Иван Хиновски?
Първо – той е на избираемо място в две листи в София-град. Второ – в нашата листа са двама други експерти в областта на енергетиката, за които планираме развитие и в политически план – Даниел Йорданов – общински координатор за Козлодуй и Мизия и Иво Стефанов – един от учредителите на ИТН и млад човек със образование и опит само в енергетиката. А програмите за това се пишат, за да се изпълняват независимо от лицата. Нали всички това повтарят – не искат постове, а политики и приоритети. Е, ние показахме как се отстоява приоритет.

За пръв път листата е само от хора от региона, защо?
Според мен в подредбата на листата понякога се влага повече символика и очаквания от нормалното. Ние победихме ГЕРБ в няколко общини – Враца, Козлодуй, Криводол. И всичко това се случи по нормалния начин – не сме купували гласове, медии, корпоративен вот. Логично е листата да е такава, макар и в национални избори, всеки милее за родното си място. Листата ни е на победители.

Какви са вашите намерения по отношение на сегашната икономическа ситуация с икономиката и инфлацията?
Трябва да кажем, че много по-голямата част от инфлацията е привнесена и това е процес, който не е възможен за контрол от нас. Темата е много дълга за това интервю. Предстоят ни сериозни промени заради т.нар. „Зелена сделка“. Много пъти съм давал пример с чистата питейна вода и климатичните промени. Инфлацията като че ли желан процес от големите икономики и тя ще продължи да бъде висока следващите години. В енергетиката го казах и по-горе – развитие на ядрената енергетика. Вече не малко експерти говорят едновременно за АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене. В същото време средствата по плана за възстановяване и устойчивост, съчетани със средствата по оперативните програми от настоящия период за достатъчни за осигуряване на работа и доходи на хората, стига да не потъват в корупция.

Какво смятате за протеста на строителите?
На първо място трябва да кажа, че един от фундаментите на създаването на нашата партия е свободата за бизнеса. В този контекст трябва да кажа, че принципно на бизнеса трябва да се помага, а не да се пречи. Говорил съм с доста хора от бизнеса и смея да твърдя, че промяна е дошла. Не съм чул някой да ги рекетира вече. Иначе, от парламентарната трибуна и няколко предавания призовах представителите на служебното правителство да бъде разплатено качественото изпълнено строителство от действителните изпълнители.

Какво по-специално имате предвид?
По времето на ГЕРБ обичайно обществените поръчки се печелеха от нормални фирми, които знаеха механизма за пълнене на шкафчето и се съгласяваха с него и от фирми касички, които след това експлоатираха зверски подизпълнители. Служебното правителство трябваше да разкрие тези подизпълнители и да сключи анекси за да се разплати директно с тях, а не да продължава порочната практика. След това трябваше да провери действителното изпълнение като количество, а не отчетеното. Ясно е, че отчетеното при ГЕРБ е завишено, все пак кюлчетата идват отнякъде. И накрая да създаде механизъм за гаранция за качество чрез задържане на определена сума. Нищо от това не се случи. Имаха достатъчно време да решат проблемите, а не да ги задълбочават.

Трябваше ли да бъде спирано строителството?
Категорично не. Ние имаме толкова много да наваксваме в изграждането на пътна и ВиК инфраструктура, че никой нормален човек не бива да си мисли за спиране. От гледна точка на регионалното развитие пътя София-Видин е едно. Както и магистрала „Хемус“ за цяла Северна България. Да не говорим, че столицата няма завършено едно околовръстно шосе като хората. Трябва да се направи всичко възможно за ускоряване на изграждането на пътища, дори и с цената на промяна на закони. Резултатите от последното преброяване на НСИ ясно ни показват – няма време, тежко намалява населението.

Какво смятате за новата структура „Продължаваме промяната“?
За пръв път мога да направя аналогия между теорията за бизнес предприемачество и управление на проекти, внедрени в политиката на примера на ПП. Нямат по места структури и хора, с които да покажат реални намерения. Чакаме управленски програми, въпреки че осъзнавам, че хората не се вълнуват от пълните версии на една програма. Няма дори стартиран процес по създаване на партия, а това е логиката, заложена в Конституцията. Наемането и/или изкупуването на партии си е политическо предприемачество. Имат сериозна медийна и институционална подкрепа. Ако искахме да продаваме илюзии и лъжи, щеше да има правителство. Хората решават и трябва да уважим тяхното решение.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
20.10.2021, 08:50 часа
3016 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha