Обявиха победителите в тазгодишния конкурс „Йордан Радичков“ в Берковица /снимки/

Обявиха победителите в тазгодишния конкурс „Йордан Радичков“ в Берковица /снимки/ Днес, в 11.30 часа в Заседателната зала на Община Берковица бяха връчени за втора поредна година наградите за най-добри нови сборници с разкази на името на големия писател Йордан Радичков.
Специална награда „Дебют“ получи Емилия Милчева за сборника „Ела и ме спаси“.
Наградата връчи Спаска Георгиева - Зам.-кмет на Община Берковица.
Емилия Милчева е журналист по професия. В двадесет разказа нейната книга представя един меланхоличен поглед към една съвременна България, пречупен през нейния опит и усещане.
„Ела и ме спаси“ е спасението, което чакаме. От страхове, от неслучване, от илюзии.
Специална награда „Свирепо настроение“ получи Константин Петров със своите 11 разказа в „Кутия за спомени“.
Наградата връчи Деян Енев /миналогодишния победител в конкурса/.
Книгата му хрумва в годината, в която губи майка си. Всеки един от нас има скрита някъде своя кутия за спомени, която откриваме сбогувайки се с някои вещи. Тези спомени ни помагат да оцелеем духовно и физически, да направим живота си по-поносим, по-търпим след загубата, за да продължим напред.
Третата награда бе връчена на Албена Стамболова за сборника „Драки и къпини“
Наградата връчи Деян Еленков - Председател на Общинския съвет.
Албена Стамболова е българска писателка, преводач и преподавател.
Нейният сборник от поезия в проза и рисунки се чете с изключителна лекота, чувстваш се близък до всички случващи се истории, изпитваш истинско удоволствие от завръщането назад към природата.
За „Шахматни етюди или 32 бели полета", Николай Петков получи втора награда.
Наградата връчи проф. Георги Каприев. Николай Петков разказва увлекателно трийсет и две истории за най-големите шахматисти, гениални за своите епохи, които започват от древността и завършват в нашето време.
Големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021 е Елена Алексиева за „Прекъсването на Самсара“, която не успя да присъства на награждаването. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.
Известният скулптор споделя, че за статуетката черпи вдъхновение от „Хора и свраки“ на Радичков. Смята яйцето за общ всеобхватен символ в творчеството на писателя, който свързваме с живота, новото начало и възраждането. Статуетката представлява документален колаж, превърнат в релеф, в който се виждат двустранно птици и сюжети от книгата.
От следващата седмица книгите ще обогатят фонда на градската библиотека „Йордан Радичков“ в Берковица.
Община Берковица благодари на всички автори за участието.
23.10.2021, 16:55 часа
900 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha