Турската лира се срина след експулсирането на посланиците

Турската лира се срина след експулсирането на посланиците Турската лира се срина до рекордно ниски нива в търговията днес, след като през уикенда президентът Реджеп Ердоган съобщи, че ще обяви персона нон грата посланиците на 10 западни държави, предаде АФП.
Един долар се продава за 9.8 турски лири в търговията днес, а сривът на валутата е с 24% спрямо долара в сравнение с началото на годината.
Очаква се днес правителството в Турция да официализира решението на турския президент Реджеп Ердоган за посланиците на 10 западни държави, сред които Съединените щати и Германия.
В събота турският президент обяви, че Анкара ще предприема дипломатическата мярка - последната преди експулсиране.
Поводът е общата позиция на 10-те западни държави за справедлив процес срещу турския активист Осман Кавала.
Вчера Държавният департамент на САЩ поиска обяснение за решението на турския президент Реджеп Ердоган.
Вашингтон очаква Анкара да изясни думите на турския президент Реджеп Ердоган за обявяването на посланиците на 10 държави за персона нон грата, включително ръководителя на американската дипломатическа мисия, съобщават от Държавния департамент.
По-рано председателят на Европарламента Давид Сасоли определи действията на Турция като авторитарна тенденция.
Отделно от това се очаква в понеделник държавните банки на Турция да намалят лихвите по заемите с около 200 базисни пункта след намаляването на лихвите на централната банка през миналата седмица.
Турската валута започна да поевтинява към рекордни дъна още през миналата седмица, след като Турската централна банка намали основния си лихвен процент с 200 базисни пункта, въпреки нарастващата инфлация, като този шокиращ ход беше определен като безразсъден от редица икономисти и опозиционни депутати.
Вероятно ще има ново намаляване на лихвите на следващото заседание на 18 ноември, въпреки че инфлацията в страната се очаква да се ускори поради обезценяващата се лира и нарастващите енергийни цени.
Очакваното намаление на лихвите от трите големи държавни банки има за цел да обхване корпоративните, индивидуални и ипотечни заеми, съобщи през уикенда Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с плана.
Главен съветник на турското президентство и член на борда на Vakif Bank, посочи в "Туитър", че държавните банки са намалили лихвите по заемите до лихвения процент на централната банка.
Анализаторите посочват, че подобен ход може да подкрепи някои кредитополучатели, но и да изостри натиска върху турската лира и икономиката, като се има предвид, че доходността на референтните държавни облигации на Турция се повиши след намаляването на лихвите на централната банка през миналата седмица.
25.10.2021, 13:18 часа
692 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha