Вдигат минималната заплата във Великобритания

Вдигат минималната заплата във Великобритания До 2 милиона британци ще получат повишение на възнагражденията си в резултат на вдигане на минималното заплащане на Острова, съобщава lupa.bg.
Минималното възнаграждение на част за хората на възраст над 23 години ще нарасне с 6.6% до 9.50 паунда (22 лева/час), съобщиха от британското правителство преди официалното обявяване на бюджета на страната, предава Си Ен Ен.
Увеличението на минималното възнаграждение е два пъти по-високо от настоящата инфлация в страната от 3.1%. Критици обаче не са доволни от решението, тъй като се очаква инфлацията да нараства с по-високи темпове през идните месеци, като освен това правителството реши да намали обезщетенията за някои хора с ниски доходи, докато същевременно увеличи данъците на работещите.
Домакинствата с ниски доходи харчат по-висок дял от приходите си за енергия, като натискът върху тях ще се увеличи с покачването на енергийните цени.
Британският регулатор, отговорен за цените на газа и електроенергията, обяви през август, че ценовият таван, който защитава до 15 млн. домакинства от растящите сметки, ще бъде увеличен до 13% през този месец след като природния газ удари нови рекорди. През април следващата година се очаква ново повишаване на тавана.
Най Коминети, старши икономист в неправителствената организация Resolution Foundation, коментира, че увеличението на минималното възнаграждение „ще бъде добре дошло”, защото хората с ниски доходи са ударени най-силно от COVID-19 пандемията.
Правителството увеличи минималната заплата с повече от инфлацията, казва Коминети. Но това, че увеличението влиза в сила от април, означава, че повишението реално ще бъде по-ниско, тъй като се очаква инфлацията през април 2022 година да бъде над 4%, става ясно от думите на икономиста.
Някои икономисти очакват цените да скачат с дори повече. Хю Пил, главен икономист на Централната банка на Англия, коментира пред Financial Times през миналата седмица, че „няма да бъде шокиран” да види инфлация от над 5% в началото на следващата година.
По-високите възнаграждения няма да компенсират орязването на обезщетенията (Universal Credit) за хората с ниски доходи. Обезщетението бе увеличено по време на пандемията, но сега бива намалено с 20 паунда на седмица. Около 4.4 млн. семейства получават тези помощи, докато едва 2 млн. души във Великобритания работят на минимална заплата.
27.10.2021, 15:58 часа
734 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha