Шест деца от Козлодуй ще се съревновават с връстници от цяла Европа за „Дунавски майстор на изкуствата“

Шест деца от Козлодуй ще се съревновават с връстници от цяла Европа  за „Дунавски майстор на изкуствата“ На малка церемония на открито ДП „Радиоактивни отпадъци“ връчи наградите на учениците, класирани на национално ниво след края на първия етап в международния конкурс Dunabe Art Master 2021, който предприятието постави в центъра на традиционното отбелязване на Деня на река Дунав в края на юни тази година. В рамките на доброволческата инициатива за почистване на брега на реката ДП РАО насърчи творческата интерпретация на посланията на децата чрез арт произведения и координира участието им в конкурса.
Девет деца и четирима техни преподаватели и ментори поставиха град Козлодуй на челните места в националното класиране в различните възрастови групи и в отделните категории, а проектите на шестима от тях продължават участието си на международно ниво, на което ще бъде определен носителят на титлата „Дунавски майстор на изкуствата“. Международно жури, съставено от националните представители на всички държави от Международната комисия за защита на река Дунав ще разглежда творбите им наред с произведенията на участници от Германия, Австрия, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, Молдова и Украйна.
В категория „Произведение на изкуството“ във възрастова група 12-18 години бяха отсъдени две първи места. С творбата си „Дунавски залив“, изработена от естествени материали, събрани по брега на реката, едното от тях заслужи осмокласничката от паралелка „Управление на РАО“ в ПГЯЕ „Игор Курчатов“ Симона Янкова с ментор преподавателя по български език Нонка Декова. „Колкото и банален да е станал този израз – обичам природата във всичките й форми и проявления. Затова при създаването на конкретната творба идеята ми беше да събера цялата красота на реката в един малък формат, който човек да може да подържи в ръцете си. Целият творчески процес, който продължи почти четири месеца, ме убеди за пореден път в истинността на един принцип, приложим към абсолютно всичко в живота ни – всяко нещо, с което се захванем, изисква време и труд, а най-голямата награда е чувството за удовлетвореност!“, сподели Симона. 
Другата първа награда бе отредена на Ани Генадиева от школата по изобразително и приложно изкуство към Центъра за подкрепа и личностно развитие (ЦПЛР) с ментор Мариана Ангелова за творбата „Гнездо на дунавски орли”, изработена от речни камъни и дървена фигура, която по форма наподобява тялото на орел. С останалите си три творби Ани зае и следващите две места в своята възрастова група. Тя бе кратка в коментара си – „Дунав е добър художник на природни произведения на изкуството!“ 
„Дунав – аз съм живот“ е озаглавен клипът на екип от четирима тийнейджъри, възпитаници на СУ „Христо Ботев“, който бе избран да оглави националното класиране в категория „Видеоклип“. В едноминутното филмче Виктория Николаева, Илейн Манасиева, Светослава Стойкова, Людмила Иванова и менторът им Теодор Пиронков по въздействащ начин са успели да съберат голяма част от многообразието на растителния и животински свят по поречието на Дунав в обичайния им ритъм на живот. 
Вълнувани от историческото наследство, Георги Жечков, Иво Свиленов и Даная Лазарова от клуб „Птици, екология и туризъм“ към ЦПЛР заедно с ръководителя им Петя Лазарова станаха автори на един от символите на града – кораба "Радецки", изработен от речни камъни и миди. Арт творбата им бе поставена начело на класацията във възрастовата група на младежите от 6 до 11 години. Иво и Даная поставиха свои послания за опазване и изображения на местната фауна и флора върху речни камъни, за да може всеки посетител на града да се замисли за важността и опазването на реката. Техните „Дунавски съобщения“ ги подредиха и на второто място в тяхната възрастова група. 
Съвместно организиран от Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR), международният конкурс Danube Art Master насърчава подрастващите да погледнат реката отблизо и да разсъждават върху възможностите за нейното опазване чрез създаване на оригинални произведения на изкуството. От 2004 г. до днес арт надпреварата обединява хиляди деца от държавите в целия Дунавски басейн в стремежа си да напомня за присъщата стойност и значение на реката и да им даде възможност да коментират бъдещето на своята околна среда.
28.10.2021, 17:41 часа
867 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha