Берковски ученици реализираха проекта "Еко навигатор" /снимки/

Берковски ученици реализираха проекта "Еко навигатор" /снимки/ Ученици от Лесотехническа професионална гимназия в Берковица реализираха проекта за оптимизация на времетраенето и ориентирането при противопожарни операции в планински и горски терени, наречен „ЕКО НАВИГАТОР“, съобщиха от местната управа.
Целта е намаляване на времето, за което огнеборните екипи да достигат до пожар в планински и горски терени. Това става като се прецизира мястото на пожара и избере оптимален маршрут за достигането му с помощта на специален софтуер и контролни точки, монтирани в наблюдаваната територия.
Тази концепция беше защитена от Константин Йоцов от ЛПГ - Берковица, който стана победител за област Монтана в конкурса „Кой е Super STEM в твоето училище?“. Консултанти по проекта са ст. инсп. Иван Иванов и инсп. София Александрова от РДПБЗН - Монтана, а финансирането е от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ в рамките на националната кампания „Чиста околна среда - 2021 г.“ на тема: „Обичам природата - и аз участвам“.
Ключовите дейности по проекта, които бяха осъществени от учениците, са:
(1) Почистване и облагородяване на избраната зона за мониторинг - Лесопарк „Калето“, който граничи с гимназията.
(2) Пилотно реализиране на проектната концепция чрез изграждане на оперативен щаб, планиране на противопожарна кампания в избрания район за мониторинг и провеждане на симулационна акция за подход към пожара и гасене.
За съжаление, противоепидемичните мерки /във връзка с COVID-19/ ограничиха участието на по-голям брой ученици, но ЛПГ - Берковица остава с капацитет за повторно реализиране на симулационната акция - с постоянен оперативен щаб в рамките на обновената сграда на училището.
Дългосрочните цели на проекта са насочени към обединяване на усилията на родители, учители и граждани за опазване и подобряване на средата, в която учениците учат, спортуват и почиват - чрез укрепване на мотивацията за формиране на знания и нагласи за опазване на биоразнообразието в региона, както и чрез полагане основите на т.нар. STEM /Science, Technology, Engineering, Mathematics/ образование.
31.10.2021, 13:31 часа
622 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha