Недоволни хора от Охрид и Палилула излязоха на протест пред РИОСВ-Монтана /снимка/

Недоволни хора от Охрид и Палилула излязоха на протест пред РИОСВ-Монтана /снимка/ Монтанчани излязоха на протест пред входа на РИОСВ, научи BulNews.
Искането на недоволстващите беше оставка на директора на екоинспекцията Деница Славкова и прекратяване на процедурите по ОВОС за добив на пясък и чакъл в землището на селата Палилула и Охрид. 
Най-голямото притеснение на хората е, че кариерата ще засегне извора с питейна вода за селата от района.
„Това е на около 500-600 м от извора, който осигурява вода на много населени места“, каза Мито Митов от Палилула и добави, че по този начин те трябва да си прикрият безграничната алчност.
Споровете между жители на двете села и фирмата-концесионер на два терена за добив на пясък и чакъл се водят от години. Категоричното несъгласни заедно с Инициативния комитет в началото били и местните управници. После отношението се променило и сега „се криели като мишки“.
Според протестиращите имало спекулации и в подписка, която подал кметът на Охрид, като в нея половината от хората били безимотни. Реално подписалите били 25 човека – над 75 години, които не се интересували какво ще стане.
Причина за ескалиране на напрежението сега е откритата процедура за изграждане на пътна отсечка, която да свърже общинския път с местността, където ще се добиват инертните материали.
Протестиращите твърдят, че процедурата е незаконна, като се позовават на писмо от началото на месец август т. г. от министър Асен Личев. С него се спират дейностите в района. Директорът на РИОСВ-Монтана се позовава на съдебно решение от средата на септември на ВАС, с което се възстановяват дейностите по добива.
Досега не е имало добив на пясък и чакъл, категорична е Д. Славкова. След 15 септември, когато е излязло  ешението на ВАС от РИОСВ, са дали разрешение за старт и процедурата по изграждане на допълнителния път.
Недоволните заявиха, че няма да се откажат и ще останат пред РИОСВ, тъй като униформените не ги допуснаха в сградата. Деница Славкова съобщи, че през последните дни е получавала заплахи по телефона и е подала сигнал за това в полицията.
04.11.2021, 16:09 часа
2138 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha