Правосъдният министър поиска наказания за трима прокурори от "Осемте джуджета"

Правосъдният министър поиска наказания за трима прокурори от "Осемте джуджета" Министърът на правосъдието Иван Демерджиев е предложил на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да започне дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура заради техни действия, описани в разследването на "Антикорупционен фонд", станало известно като "Осемте джуджета".
"Касае се за доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки. Това не може да се случва в болнично заведение, а само в ареста и самата поредица от действия е свързана с много нарушения на закона от страна на прокуратурата", каза Демерджиев преди днешното заседание на Пленума на ВСС, цитиран от lex.bg.
Министърът не назова имената на прокурорите и конкретните действия.
Министърът каза, че това не са единствените сигнали срещу прокурори, които той разглежда. За "Осемте джуджета" обаче сезирал първо главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но те не реагирали.
"След като не последваха никакви действия, а административният ръководител на Специализираната прокуратура г-жа Валентина Маджарова обяви, че това е семейна драма, решихме, че трябва министърът да упражни правомощията си", каза още Демерджиев.
Разследването беше публикувано миналата година и в него асансьорният производител Илия Златанов разказва как в опит да реши в своя ползва спора за собствеността на заводите със сина си - Явор Златанов, Илия Златанов се обръща към бившия шеф на следствието Петьо Еврото.
Няколко дни след това Илия Златанов е арестуван, от него са иззети монети и пари, които така и не са му върнати. Илия Златанов също е принуден да прехвърли голяма част от бизнеса си на Петьо Петров и съпругата му Любена Петрова. В продължението на разследването, публикувано преди месец, Явор Златанов потвърждава разказа на баща си и разказва как също е бил заплашван и в крайна сметка принуден да прехвърли бизнеса.
11.11.2021, 16:40 часа
666 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha