Янев: Всички машини са със серийни номера и се знае точният им брой

Янев: Всички машини са със серийни номера и се знае точният им брой

„Всички машини и устройствата към тях - флашки и карти, на които ще се гласува, са със серийни номера и се знае точният им брой. Ето защо няма как да се инсталира софтуер на допълнителни устройства". Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ .  

Каква е истината за допълнителните машини за гласуване, които продължават да се появяват.„Истината е проста. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са предприели всички мерки, за да имаме честен вот, който отразява реалните гласове на българските граждани. Като имам предвид честен и сигурен вот говоря за следното: ЦИК съвместно със сегменти от изпълнителната власт са направили организация при която всички машини, на които ще се гласува със съответния им софтуер и съответните устройства – било то карти или флашки за гласуване, са достатъчно гарантирани”, заяви премиерът. Според него цялото това говорене за допълнителни машини, които са откривани и съхранявани неправилно, е по-скоро спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват
По думите му няма практическа възможност друг тип машини, флашки или карти да бъдат използвани по време на вота.
„Определени партийни интереси искат да внушават, че машинното гласуване може да се манипулира и така да дискредитират самото гласуване, заяви той. Янев поиска партиите да са по-обрани в говоренето за машините и изборите.
 

Имате ли сигнали за купуване на гласове и какво прави МВР. Защо позволихте на вътрешния министър да участва пряко в предизборната кампания с обвинения и откровени компромати?
„Сигналите за купуване на гласове ги виждаме почти ежедневно, включително и чрез тяхното медийно отразяване. Разбира се, вътрешният министър е принципал на министерството. Той е човек, който е наясно и кординира дейността на тези акции. Неговото говорене за някои хора може да бъде прекалено остро. Дали това е така, нека да оценят хората. Органите на МВР с цялата си отговорност към закона вършат своята работа. Целта е да се намали до минимум този купен вот, така че българските граждани да бъдат спокойни в деня на изборите", обясни премиерът. 

12.11.2021, 09:38 часа
702 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha