АБВ на Аюрведа

АБВ на Аюрведа Индия е своеобразна люлка на съвременната цивилизация. От знанията на тази древна държава и до днес продължаваме да черпим знание и мъдрост. Индийската народна медицина е прастара наука, залегнала дълбоко в основите на хиндуистката култура в земите на съвременен Индустан.
Какво е аюрведа? За пръв път в историята на човечеството основоположниците на аюрведа са изучавали човешкия организъм, неговото здраве и болести - както във физически аспект, така и в духовен.
Най-старите текстове свидетелстват, че индийската медицина води началото си от божествено знание, предадено чрез жреците и мъдреците.
Един от първите лекари в Индия е бил древният мислител Чарака. Също както Хипократ се смята за баща на медицината, произлизаща от Европа, така и Чарака е прочут като патриарх на аюрведа. Според историческите сведения именно той е бил първият индийски лекар, а също и първият хирург по тези земи. Смята се, че е извършвал операции още през 1-и век преди Христа.
Основната разлика между класическата европейска медицина и индийската се състои в техния подход към лечението. Докато на запад се вглеждаме в симптомите - лекуваме тях и по тях съдим за възможната диагноза, в аюрведа лечителите гледат холистично на състоянието на техните пациенти. Това ще рече, че подходът им е цялостен както по отношение на диагностиката, така и при терапията им.
Освен това за разлика от западните лекари, които на практика разделят понятията дух и тяло, в индийските мисловни школи и техните научни търсения е тъкмо обратното. За аюрведа човешкото същество е уникален и хармоничен синтез от материя, дух и още нещо - жизнена енергия, наречена доша.
Дошите се разделят на три основни вида: капха (кафа), вата и питта, и няколко подвида - вата-кафа, кафа-вата, вата-пита, пита-вата, пита-кафа, кафа-пита (по-преобладаващата от двете бидейки доминантната), тридошов тип. Дошовият ни профил е определящ за нашата природа, а също така и за здравето ни и това как се лекуваме.
Според аюрведа за здравословния живот са отговорни редица фактори, като например начина ни на хранене и двигателните ни навици, а също и хигиената - духовна и физическа. Макар че е древна наука, тя е ниво пред схващането, че събитията в човешкия живот, включително болестите и смъртта, са решение на боговете, в което хората не могат да се намесват. 
Също както Хипократ в Гърция, само че няколко столетия по-рано, индийските лечители са осъзнали, че човек може в по-малка или по-голяма степен да влияе на съдбата си, особено що се отнася до неговото здраве. 
Още нещо, което следва да споменем като характерно за индийската медицина, това е нейната склонност да залага на първо място на натуралните лекове. В крайна сметка те са най-чисти и най-природосъобразни. 
Не случайно конвенционалната медицина и фармакология търсят начини да синтезират веществата, които се срещат естествено в природата. В аюрведа открай време интересът към натуропатията е изключително силен. Още най-древните лечители са наблюдавали различните растения и билки и са били наясно с тяхното полезно действие, знаели са как да ги смесват и кога и как да ги прилагат.
Не бива обаче да прибързваме да поставяме знак за еквивалентност между аюрведа и натуропатия. По-скоро може да се каже, че натуропатията е един от инструментите на индийската медицина.
Днес аюрведа се изучава в Индия, но и в много други страни, в професионални школи и колежи. С помощта на лабораторни изследвания се доказват много от древните й постулати, потвърждавайки ефективността й за справяне с редица болести.
Най-хубавото при аюрведа е, че прилагани правилно, нейните лекове не дават странични ефекти. Естествено, за това е важно и терапията да е много добре калибрирана с помощта на квалифицирани специалисти, а също и да се съвмести правилно с конвенционалния медицински курс на лечение, който ни е назначен.
В пиринския курорт Банско и в столицата София работят клиниките Ayurveda Sofia и Ayurveda Bansko, където можете да намерите професионални програми, диагностика и лечение с методите на индийската медицина.

Снимки: Unsplash.com, Pixabay.com
25.11.2021, 08:50 часа
2153 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha