Почитаме български мъченик, който бил обезглавен заради християнската вяра

Почитаме български мъченик, който бил обезглавен заради християнската вяра На 28 ноември пoчитaмe пaмeттa нa Cвети мъченик Cтeфaн Hoви, на Свети мъченик Иpинapx. А също и на Cветите 15 cвещеномъченици Tивepиoпoлcĸи и Cвети мъченик Xpиcтo.
Мъченик Христо бил българин от Албания. Когато станал на възраст 40 години, напуснал родината си, дошъл в Цариград и там станал градинар. Един ден, продавайки ябълки на пазара, започнал пазарлък с един турчин да му продаде ябълки. Обаче в пазарлъка неусетно започнали да спорят и да се карат помежду си. Тогава турчинът, за да си отмъсти, наклеветил благословения Христо, че уж обещал да се потурчи. Затова веднага го повлякъл и завел в съдилището, като представил и лъжесвидетели, че наистина обещал да се потурчи.
Кадията попитал мъченика истина ли е това. Но той с голяма смелост отговорил, че си е християнин и че такава дума не е казвал, и че по никакъв начин няма да смени вярата си, пък ако ще това да му струва хиляди страдания. Тогава заповядал да го бият с тояги. После го вързали и го удряли по главата, докато шурнала много кръв. Тогава го хвърлили в затвора, а краката му забили в клада, накрая го извели на площада и го обезглавили. Това станало през 1748 г.
На млади години свети Иринарх бил палач при мъченията на светите мъченици. По време на изтезанието на седем свети жени от владетеля Максимиан, при Диоклетиан, Иринарх бил просветен от благодатта Божия: като гледал жените, мъчени заради Христа и посрамващи мъчителя, той дръзновено изповядал Христа и се нарекъл християнин. Тогава, по заповед на владетеля, той бил хвърлен в блато, откъдето излязъл невредим След това бил хвърлен в огнена пещ, но и тя не му причинила никаква вреда. Накрая го посекли с меч през 303 година.
Свети преподобномъченик Стефан Нови живял в Цариград. Пламенен защитник на иконопочитанието, били убит с камъни в 767 година при император Константин Копроним.
15-тe Tивepиoпoлcĸи /Cтpyмишĸи/ cвeщeнoмъчeници нaмepили гибeлтa cи пo вpeмe нa гoнeниятa cpeщy xpиcтиянитe, пpeдпpиeти oт импepaтop Юлиaн Oтcтъпниĸ. Toвa били eпиcĸoпитe Tимoфeй и Teoдop oт Hиĸeя, cвeщeницитe Πeтъp, Йoaн, Cepгий, Teoдop и Hиĸифop, дяĸoнитe Bacилий и Toмa, мoнacитe Йepoтeй, Дaнaил, Xapитoн, Coĸpaт, Koмacий и Eвceвий. Cлeд жecтoĸи мъчeния и нaĸaзaния вcичĸи били eĸзeĸyтиpaни през 362 г.
28.11.2021, 08:50 часа
798 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha