Георги Киряков: Местните избори ще взривят коалиционната формула

Георги Киряков: Местните избори ще взривят коалиционната формула Местните избори ще взривят коалиционната формула, прогнозира в интервю за БНР политологът Георги Киряков. Според него следващата битка за местната власт може да повлияе върху продължителността на мандата на бъдещото съвместно управление.
„Не си представям управление между тези четири партии и битка за кметове и за общински съвети по места. Това ще взриви при всички положения коалиционната формула. Това означава, че е възможно партиите, особено големите – говорим за БСП и по-старите и по-опитни, да си направи сметка точно с такъв хоризонт. Което изключва пълен четиригодишен мандат.“
ПП е единствената с възходящ тренд и в битка с останалите партии „ще изсмуче“ и останалия ресурс на тези партии, подчерта политологът в предаването „Преди всички“.
„Има хоризонт, дългосрочен, макар и двегодишен, който ще се изпълни от тези партии“, прогнозира Киряков.
„БСП се държи като първа политическа сила, от която зависи съставянето на това правителство, което е огромен проблем и за четирите партии. Това явно е тяхната стратегия на поведение. Очевидно има за какво да се пазарят“, коментира той.
И в коалицията ДБ отношенията не са приятни не само за тяхната публика, но и за публиката като цяло, отбеляза Георги Киряков.
„И там има подводни камъни, с които ПП също трябва да се съобразява по някакъв начин и да ги преодолее, да ги подмине. Защото това може да обърне и тяхната лодка.“
Сред четирите партии няма спор дали Бойко Рашков да остане или не, посочи още Киряков.
Няма как да няма редовно правителство до Коледа, ако четирите партии изпълнят всички заявки, които дадоха, обобщи политологът.
„Засега има всички индикации, че ще се постигне съгласие по основните неща. Проблемът е с детайлите, които ние не виждаме. Защото ти поставяш големи цели пред това управление, но въпросът е после в подробностите – как ще се изпълняват, с какви финансови средства, при какъв дневен ред, при какъв ритъм, при каква пътна карта.“
По думите му ще бъде „изключително трудно при този рехав бюджет, който е възможно да бъде приет следващата година, да се постигнат най-големите цели“.
„Може и да няма консултации, ако президентът види, че е възможно да се състави коалиция“, смята Киряков.
30.11.2021, 11:33 часа
705 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha