Петролът падна с още 4%, рекордни цени у нас, а трябва да бъдат поне 22 ст. по-ниски

Петролът падна с още 4%, рекордни цени у нас, а трябва да бъдат поне 22 ст. по-ниски Петролните цени паднаха още на световните борси за трети последователен работен ден и твърдо са на най-ниските си нива от лятото – по-точно от 24-26 август насам, като причината са притесненията от новия коронавирусен вариант Омикрон, довели до рязко орязване на транспортните връзки и зимните ваканции, посещения при роднини и т.н. около празниците.
За повод послужи интервю на шефа на "Модерна" във "Файненшъл Таймс", което не дава яснота дали наличните ваксини дават същия процент защита срещу актуалния щам. Само до обед във вторник американският нефт поевтина с 4% до 67 долара за барел, а най-скъпият и най-висококачественият Брент – до 70 в зелено.
Напомняме, че в България, където се преработва най-евтиният и най-некачественият руски нефт, котировките по бензиностанциите останаха рекордни за всички времена – дизелът струва повече, отколокото при петрол от 140 долара за барел, въпреки че данъците и акцизите остават непроменени оттогава.
Само за ноември сривът на цената е 15 долара при основния цент Брент. Това би трябвало да се е отразило на българските бензиностанции като поне 2 стотинки по-евтино гориво, дори като имаме погрешно зададената база, след като не бяха сваляни лятото. Иначе – ако имаше КЗК и КЗП без зависимости и корупция – наполовина.
Защото, каквито и версии да извадят търговците на петрол за забавяне от две или три седмици на доставките, даже месец – числата са неумолими. Пък и смешките си ги опровергават сами, защото при нарастване цените подскачат веднага на бензиноколонките им, понякога дори и изпреварващо. Няма логика, при която закъснението да важи само при свалянето на цената, а качването да бъде мигновенно.
Съучастник в наглата кражба на стотици милиони лева веднъж като потребители на веригите и втори път – като купувачи на останалите стоки, на чиято стойност тези цени пряко се отразяват заради транспортните разходи, е и „независимият” контролен орган от старата власт – Комисията за защита на конкуренцията. В последните дни на Борисовото управление ГЕРБ, БСП и ДПС удължиха с 2 години изтичащия й мандат. Напомняме, че  неин шеф е майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков – Юлия, преди това зам.-кмет на София, а възлов член е дясната ръка на Р.Овч. и подсъдима заедно с него за злоупотреби в енергетиката Анна Янева, при лидер от същия кръг Корнелия Нинова – също заместник на Овчаров като министър на икономиката в Тройната коалиция, чийто съпруг пък е дългогодишен високопоставен служител на Лукойл.
Никакви мерки не взема и Комисията за защита на потребителите, мандата на чийто шеф Димитър Маргаритов изтече преди 1 година, 8 месеца и 4 дни. Напомняме, че той бе поставен на поста от Борисов 2, като е квота на ДБГ – партията на Кунева, чийто сегашен лидер е син на дългогодишния шеф на Петролната асоциация у нас и правен съветник на също многолетния бос на най-голямата верига бензиностанции с руски инвестиции.

ОПЕК и Русия няма да намаляват добивите на черно злато
На отложената за четвъртък, 2 декември, среща във формат ОПЕК +, който обединява организацията на петролодобивните страни и Русия, най-вероятно ще бъде взето решение да не се увеличава с 400 000 барела дневно добивът на нефт. Тази стъпка се очакваше, за да бъде стабилизирана на поносимо ниво цената на черното злато, пише Ройтерс. Според доклад на Сити банк, цитиран от агенцията, в отговор на натиска от САЩ и другите най-големи консуматори на горива Китай, Индия, Япония, Корея и Великобритания, държавите от формата вече са вдигнали с 262 000 барела на ден производството си. В момента на борсите, не за снабдяването у нас, което няма общо с тая работа, се търгуват количествата за януари, което значи, че зимата би трябвало да мине при ниски цени на горивата.

И газът изгуби 4%, 20% за месеца
И природният газ изгуби 4% от стойността си на световните борси до обяд във вторник. Причината е същата като при нефта – всеобщата паника на пазарите заради орязването на транспортните връзки с новия коронавирусен щам Омикрон и нищожното търсене поради това. Напомняме, че за месеца спадът на цената при синьото гориво е над 20% от пика на 4 ноември.

 Кристиян Георгиев
30.11.2021, 13:58 часа
756 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha