Условна присъда за турски тираджия, убил млад мъж на пътя край Видин

Условна присъда за турски тираджия, убил млад мъж на пътя край Видин Окръжният съд във Видин постанови условна присъда за шофьора на турски ТИР, който причини смъртта на 37-годишен мъж на пътя. Катастрофата стана на 1 март 2018 година на главния път Е-79 до разклона към село Ивановци.
Товарният автомобил навлязъл в насрещната лента и се блъснал в микробус. На място загинал шофьорът на микробуса Калоян Диков. За причинена смърт по непредпазливост водачът на товарния автомобил, който е турски гражданин, получава присъда от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, каза Камен Новиков, адвокат на семейството на загиналия.
"По искане на семейството на починалия тази присъда ще бъде обжалвана, т.е. по този начин ние ясно декларираме несъгласието с тази присъда и мнението си, че тя не е справедлива и не отговаря на обществената опасност на деянието и на дееца. Още повече, че турският шофьор се укри още в хода на досъдебното производство и делото течеше задочно спрямо него, тъй като той не се яви за делото и турската държава не съдейства да му бъдат връчени документи и съдебни книжа. Близките на починалия ги притеснява това, че е отложено за изпитателен срок, т.е. се касае за условна присъда, докато искането и на държавното обвинение, и на частното обвинение беше за ефективно изтърпяване на наказание лишаване от свобода и наказанието да бъде над средния размер към максимума с оглед тежките причинени вреди, а именно смърт, множеството нарушения на Закона за движение по пътищата и укриването, т.е. поведението на извършителя, което е с цел осуетяване на наказателното преследване спрямо него. Когато държавното обвинение и частното са на едно мнение - за ефективна присъда, а съдът постановява условна, очевидно има някакъв дисбаланс", заяви магистратът.
На турския шофьор е отнето и свидетелството за правоуправление за срок от 3 години, но според адвокат Новиков тази мярка е практически неприложима, защото като чужденец той не се води на отчет към "Пътна полиция" в България.
В Наказателния кодекс за деянието, по което е осъден турският шофьор, се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 6 години, каза още адвокат Новиков. Той допълни, че конкретният случай е от редките, в които вината за деянието е изцяло на турския водач. Няма така нареченото съпричиняване, затова близките на починалия, които съпреживявали всяка дума, казана в съдебната зала, очаквали по-сурово наказание.
02.12.2021, 16:52 часа
1104 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha