Жертвите от изригването на вулкан в Индонезия станаха 39

Жертвите от изригването на вулкан в Индонезия станаха 39 Броят на загиналите след изригването на вулкана Семеру в индонезийската провинция Източна Ява през уикенда нарасна на 39 души, предаде ДПА, като се позова на представител на екипите, издирващи пострадали и оцелели. Все още се издирват 12 души, обявени за изчезнали.
Изригването накара селяните в района Лумаджанг да избягат в ужас от домовете си, след като в небето се издигна огромен стълб дим, а по склоновете на вулкана се стече лава.
Десетки бяха ранени, предимно с тежки изгаряния, а повече от 4000 души трябваше да напуснат домовете си заради бедствието, съобщиха официални лица.
Индонезийският президент Джоко Уидодо, който посети мястото вчера, обеща да премести повече от 2000 семейства на по-безопасни места, където ще бъдат построени нови къщи.
Вулканът с височина близо 3700 м се намира в националния парк Бромо Тенгер Семеру. Той изригва няколко пъти от декември миналата година насам. Това е най-високата планина на остров Ява, където живеят 145 млн. души. Индонезия се намира на Тихоокеанския огнен пръстен - район, известен със сеизмичните си трусове, и има около 128 активни вулкана.
08.12.2021, 13:38 часа
836 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha