Нов скок в цените на месото! Вижте кое е най-скъпото на пазара в момента

Нов скок в цените на месото! Вижте кое е най-скъпото на пазара в момента През последните месеци цените на говеждото и телешкото месо са се повишили с от 10 до 13% спрямо миналогодишните си равнища. Това сочат последните данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Ръстът им се дължи основно на възходящата динамика на европейските цени, като се очаква тенденцията към поскъпване да се запази до края на 2021 г., пише "Монитор".
Според статистиката на Европейската комисия (ЕК), докато червените меса са се търгували за по 4185 лева/тон кланично тегло през август тази година, то прогнозната им цена за месец декември достига 4400 лева/тон.
Предварителните данни на Министерството на земеделието показват, че производството на говеждо и телешко месо в кланиците до края на месец септември възлиза на 4,56 хил. тона, което e повишение със 7 на сто спрямо същия период на 2020 година,
По оценки на САРА пък до края на годината произведеното количество говеждо и телешко месо в промишлени условия може да достигне 6,7 хил. тона или с 7,2 % повишение на годишна база. Според експерти поскъпването на месото ще донесе покачване и на цените на част от колбасите.
Междувременно обаче цените на свинското месо се понижават минимално до 3,46 лв./кг кланично тегло през месец октомври. Неговото поевтиняване се дължи основно на голямото предлагане в Европа, породено от намалелия износ за Китай.
Така ценовите равнища продължават да се задържат под средните нива за последните 5 години. Макар до момента при свинското да се регистрират по-ниски цени, ново поевтиняване не се очаква, тъй като фуражите и горивата в цялата страна продължават да поскъпват ежеседмично до непоносими за стопаните нива.
Оказва се, че пилешкото ще бъде най-евтиното месо което да си купим за празниците. Така например в периода август - декември цената му се очаква да спадне от 3129 лева/тон кланично тегло до 2950 лева за тон, закупен от някоя от кланиците.
Въпреки значителното поевтиняване на алтернативата на пуйката за идните празници то отчетените през последните три месеца цени на пилешкото месо всъщност са по-високи от миналогодишните.
Според скорошни прогнози ценовите нива ще останат стабилни до края на годината. Допълнителни данни разкриват, че произведеното месо от бройлери в промишлени условия от януари до септември 2021 г. е в размер на 67 400 тона.
Количеството се увеличава спрямо същите месеци на предходната година с 2000 тона. При производството на месо от патици обаче се наблюдава спад от 8 на сто в рамките на година. 
20.12.2021, 08:28 часа
645 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha