Напук на "Магнитски": Фирмата на Делян Пеевски "Интръст" продаде имоти за 4.85 млн. лв.

Напук на "Магнитски": Фирмата на Делян Пеевски "Интръст" продаде имоти за 4.85 млн. лв. В първите си дни като депутат от 47-то Народно събрание досега Делян Пеевски, макар и редовно присъстващ, не е проявил особена активност. За сметка на това по отношение на личните му фирмени дела има интересно раздвижване.
Прехвърлянията между пряко и косвено свързани фирми с Пеевски бяха често явление, но те логично заглъхнаха с наложените му от САЩ санкции в началото на юни. Сега обаче след депутатската клетва това бързо се променя. През декември фирмата на политика от ДПС "Интръст", която също е включена в списъците по Закона "Магнитски", е продала свои имоти в цялата страна за общо близо 5 млн. лв.
Пакетът е разнообразен и включва както незастроени парцели, така и апартаменти край морето и стари къщи в архитектурните резервати Ковачевица и Копривщица. Купувачът е един - компанията "Стройко 2011", в която също има промяна на собствеността и дни преди сделката с Пеевски става собственост на ММА треньорът Севастиян Костов.

Какво продава Пеевски?
Голямата част от имуществото на Пеевски беше прочистено още преди да му бъдат наложени санкциите. Той продаде медиите си на United Group в края на 2020 г., а много от имотите му се озоваха в "БЛ - ритейл риъл естейт", което беше прехвърлено на Деян Калинов - бивш служител на "Инса ойл". Сред тях бяха знакови владения на депутата като хотел "Берлин".
Сега явно се прави нов транш с останалото под шапката на "Интръст". А то включва доста разнообразен микс от имоти както като локации, така и като предназначения. Най-скъпата част от пакета изглежда е терен от 900 кв. м в Пловдив, който според заявения материален интерес при прехвърлянето е оценен на над 1 млн. лв. Според законовите разпоредби това е или цената по сделката, или данъчната оценка на имота, ако тя е по-висока. Парцелът е на ул. "Княз Церетелев" 10 в Стария град, като от повече от десет години той е разчистен.
В пакета влиза още един терен, оценен на малко над 200 хил. лв. - 9 дка в с. Самотино в община Бяла, Варненско. То е труднодостъпно, заобиколено от гори, като до него се стига по черен път от Шкорпиловци. През 30-те до 60-те години на 20 в. то е имало над 100 души население, но по последни данни има само двама жители. Освен това са продадени още няколко стари къщи в с. Ковачевица за сумарно над 2.1 млн. лв., както и една в гр. Копривщица за 357 хил. лв. Селекцията се допълва още от апартаменти в Слънчев Бряг - три в Royal Beach Barcelo и още два в Оазис ВИП клуб. Последният е популярен с това, че е построен на самите дюни, като и в двата инвеститор е "Галакси пропърти груп" на основателите на "Винпром Пещера" (днес "ВП брандс"). И последното е търговски обект на ул. "Виделина" 2 в Пазарджик, където видно от Google Street View се помещава клуб на ДПС.
Донякъде е странно с какво този пакет е заинтригувал новия собственик, който досега не е известен като инвеститор в недвижими имоти.

Боецът-купувач
"Стройко 2011" е създадена в края на 2016 г. под името "Структор 2011" и видимо през годините развива дейност. Тя веднага започва да наема служители и те обичайно са около 40-50 души, а дори за кратко в началото на 2018 г. достигат над 70. Със започването на пандемията явно фирмата е замразена и съкращава цялата си работна сила, но в края на 2020 г. се събужда и възстановява до 15-20 работника, а в последните месеци стават около 50.
20.12.2021, 14:38 часа
1194 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha