Хакерска атака по Коледа: Строителен предприемач от Бургас изгоря с 500 хил. лв. в биткойни

Хакерска атака по Коледа: Строителен предприемач от Бургас изгоря с 500 хил. лв. в биткойни 34-годишен бургаски бизнесмен изгоря с 500 хил.лв. в биткойни, след като бе хакнат навръх Коледа. Става въпрос за известен строителен предприемач, който от години държа една от най-големите криптоферми в цяла Югоизточна България. Той се занимава активно ск критповалути от пет години, инвестира в биткойн, етер и монеро.
Бургазлията е най-сериозната жертва на хакерите. Преди дни той получил мейл, приканващ го да търгува на по-изгодна борса. Всъщност името било почти същото, но на едно място буквата n била заменена с m Строителният предприемач не го забелязал. Затова кликнал на линка. Отворил му се сайт, изглеждащ досущ като оригиналния. Мъжът се подлъгал, че трябва да въведе потребителското име, паролата си и номера на портфейла си. Правейки го, всъщност изпратил данните на измамниците, които получили пълен достъп до истинския му акаунт. Веднага влезли и прехвърлили биткойните в друг портфейл, а оттам в още няколко, докато следите им се изгубят. За късмет на бизнесмена това всъщност бил акаунтът му с най-малко криптовалута. Ставало дума за 5,82 биткойна. При цена от 86 000 лв. за единия към 25 декември грубата сметка показва, че мъжът олекнал с 500 хил. лв. Веднага след като разбрал, че е измамен, той подал сигнал в отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.
За щастие, имал няколко потрфейла в различните борси. Именно това го спасило от по-големи щети от хакерската атака, която преживял на 25 декември.
Антимафиотите започнали проверка и стигнали до множеството трансакции. Следите обаче се губели, след като криптовалутата била обърната в традиционна и разпращана по света с парични преводи. Смята се, че е изтеглена от финансови мулета, които получават по 50-100 евро за услугата. Парите се препират през 5-6 мулета, преди отново да бъдат обърнати в криптовалути и следите им да се изгубят безвъзвратно.
Любопитното е, че кражбата е станала от акаунта на предприемача в борсата Binance. Тя е една от най-големите, а през май тази година беше обект на хакерска атака. Тогава мошеници откраднаха оттам биткойни на стойност 40 милиона долара по тогавашния курс на криптовалутата.
От базираната в Тайван борса съобщиха на 7 май за хакерската атака, при която чрез единична трансакция са изтеглени около 7000 биткойна. Хакерите използвали различни методи, включително фишинг и вируси, в нещо, което компанията описва като “мащабен пробив в сигурността”. Това далеч не е първият път, в който криптовалутите са мишена на крадци. Технологията, за която се предполага, че е свръхнадеждна и сигурна, на практика се оказва забележително зле защитена.
Един от най-мащабните подобни случаи беше с борсата Mt. Gox, която се срина през 2014 г., след като изгуби 460 милиона долара, вероятно заради хакери. През 2016 г. други откраднаха биткойни на стойност 72 милиона долара от борсата Bitfinex. А през 2018 г. бяха задигнати 500 милиона долара под формата на дигитални токени от борсата Coincheck. Според “Уолстрийт джърнал” криптовалути на стойност над 1,7 милиарда долара са били откраднати досега, повечето от борси, предимно в Азия.
Обирът на Binance, подобно на предишни хаквания на борси, би трябвало да послужи като предупреждение за инвестиращите в криптовалути, че парите им не са толкова защитени, колкото си мислят. Робърт Лонг, адвокат и бивш федерален прокурор, казва, че кражбата на криптовалути “донякъде е като грабеж на банка, като изключим, че може да се направи от хиляди километри, от комфорта на собствения дом”.
Според него парите, които хакерите получават, са почти непроследими и могат да бъдат скрити, като бъдат “изпрани” чрез трансакции през многобройни портфейли за броени минути. И докато в света кражбите на биткойни са сравнително чести, то в България това е едва вторият случай Любопитното е, че при първия крадците са българи.
Ударена е криптовалутата футурунетуърк. Като при другите виртуални пари при нея компютърът изчислява задачи и на всеки 10 минути се добива определена сума. Тя се разделя до всички участници в процеса, познат като копаене.
Всеки взема според приноса си в решаването на блокчейна. За да се регистрира Димитър Карбанов от Пазарджик, неговата позната Милена Митева му пратила покана и му станала гарант. По този начин системата потвърждава, че това е реален човек. Мъжът, който е джаз певец, бързо станал активен. На 25 март 2018 г. при опит за трансфер на валутата страницата му забила. Той почнал да презарежда, а за негова изненада били отчетени десетки постъпления и само едно теглене от сметката.
Веднага се обадил на Милена и ѝ разказал. Тя попитала какво се е случило, но Карбанов признал, че не знае.
“Значи си късметлия”, отвърнала Митева. Последвали още няколко трансакции на Карбанов от профили на приятели. Заради забиванията, той пак кликал бързо и се получавали много повече пари. Едва на 5-ия случай разбрал как става и че има пропуск в системата. Веднага разказал на Митева, която решила да се възползва. Хитрината им не останала незабелязана и били задържани от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Криптовалутата вече е върната, а Милена се споразумя за година условно. Карбанов е даден на съд.
29.12.2021, 14:29 часа
374 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha