Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх от 5% през декември

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх от 5% през декември Инфлацията в еврозоната се покачи рекордно високо през декември, повдигайки още въпроси относно паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише CNBC.
По предварителни данни от петък общата инфлация е достигнала 5% през последния месец на годината, като е надминала предишния рекорден показател от 4.9% през ноември.
Увеличението се дължи главно на по-високите цени на енергията.
Инфлацията е в центъра на вниманието след поредния ръст, а анализаторите обсъждат дали Европейската централна банка трябва да заеме по-агресивна позиция в борбата с нарастващите цени.
Миналия месец банката съобщи, че ще намали месечните си покупки на активи, но обеща да продължи стимулите и през 2022 г. "Все още са необходими парични улеснения, за да може инфлацията да се стабилизира на целевото равнище от 2% в средносрочен план", заяви тогава ЕЦБ.
Според нейните прогнози, актуализирани през декември, общата инфлация през 2023 г. и 2024 г. ще бъде 1.8 процента. Очаква се обаче през 2022 г. темпът на инфлация да надхвърли целта на банката, достигайки 3.2%.

Икономистите твърдят, че пандемията и инфлацията са сред най-големите рискове за икономическото развитие през 2022 г.
07.01.2022, 16:09 часа
438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha