Ето какво да правите с връзката си, когато фазата на медения месец отмине

Ето какво да правите с връзката си, когато фазата на медения месец отмине Фазата на медения месец е характерна за началото на почти всяка връзка. Тя може да трае между няколко месеца до приблизително първите три години от началото на връзката. През този период любовта е силна и интензивна. Влюбените не могат да откъснат очи един от друг. Прекарват почти цялото време заедно. Правят секс всеки ден.
Всичко това е прекрасно и прави усещането за обвързване по-дълбоко. Но когато осъзнаете, че тази фаза е преминала и не можете да я върнете обратно, може да изпитате буря от негативни чувства, страх от раздяла, несигурност. Нормално е да искате да върнете тази искра, която сте имали и която ви липсва.
Не можете да върнете фазата на медения месец, но можете да коригирате очакванията си за връзката.
Едно от най-важните неща е да се опитате да имате по-реалистичен възглед за връзката и отношенията си. Една от най-големите пречки за щастието са нереалистичните очаквания към връзката и партньора. Ако очаквате да живеете в приказка, както ви се е струвало в началото, вероятността да се разочаровате е голяма. Това може да предизвика сериозна криза в отношенията.
Изградете реалистични и устойчиви очаквания към връзката си. Не мислете, че пеперудите в стомаха са нещо, което винаги ще бъде там. Всяка връзка преминава през различни етапи и се трансформира. Бурните чувства, страстта и привличането в началото преминават към по-дълбоки форми на обич, привързаност, отдаденост, партньорство с времето.
Какво да направите, когато осъзнаете, че фазата на медения месец е отминала и не можете да я върнете?

1. Оценете колко добри сте в разрешаването на конфликти и в комуникацията.
Важен фактор за една връзка е здравословната комуникация. Тя определя това дали успявате да се справите добре с конфликтите или между вас остават неизказани неща, напрежение. Нерешените проблеми и неизговорените чувства са една от главните причини за разваляне на отношенията в двойките след преминаването на фазата на медения месец.

2. Колко отдадени сте да работите за връзката си.
След фазата на медения месец е важно да прецените колко усилия влагате във връзката си. Тогава настъпва моментът, в който си личи дали вие и партньорът ви искате връзката ви да се развива или ви е все едно какво ще стане с нея, след като вече първоначалната фаза на влюбването е отшумяла.

3. Как успявате да надграждате собствената си личност, въпреки че сте едно цяло с партньора си във връзката.
След отминаването на фазата на влюбването идва и сблъсъкът на личностите. Много често това е моментът, в който се получава разрив в отношенията. Причините могат да са много. Прилепчивост и зависимост от страна на единия партньор, прекалени амбиции у другия, желание за собствено развитие за сметка на цялостното такова във връзката, ненамиране на перспектива за самостоятелно развитие на единия партньор без подкрепата на другия. Това са все психологически механизми, които показват колко устойчиви като самостоятелни личности сте, както и като личности в рамките на връзката.

4. Идеализирате ли партньора си и поведението му.
Отминаването на фазата на влюбването е подходящ момент да направите равносметка защо всъщност сте влюбени в партньора си и влюбени ли сте наистина в него или в представата си за него. Когато пеперудите в корема утихнат е време да прецените реалните си чувства един към друг. Това ще ви помогне да осъзнаете в здравословна и перспективна връзка ли сте или не.
14.01.2022, 10:00 часа
368 2
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha