Кладенче край берковско село лекува всякакви болести

Кладенче край берковско село лекува всякакви болести

Мистериозно кладенче в село Балювица край Берковица е надежда за лек на много хора. Самото място е живописно, обвито от мистерии и легенди. Природна атракция на Северозапада е аязмото с лечебна вода. 20-тина постоянни жители на село Балювица от години се радват на голяма посещаемост на малки и големи, дошли да видят чудото.
Кладенчено някога се е казвало Келавото кладенче и то е още от турско време. 250 метрова екопътека отвежда хората до целебния извор, където миряни са окачили икони на Света Богородица и Исус Христос.
Легендата твърди, че под кладенчето има езеро, което е дълбоко, но досега никой не е можал да достигне до него. Другото е, че самата вода минава през златни жилки, самата скала има златни жилки, която дава лечение на водата, казва Анка Антонова - първи настоятел на църквата, Храм “Света Троица” пред БНТ.
Лековитото кладенче съществува от векове, но след земетресение през 70-те години е било затрупано. След това чудото станало и водата потекла отново.
“Чудо на природата” - така го наричат местните.
Пътят до изцеряващата вода сякаш безусетно връща човек в едно друго време. До кладенчето се стига по екопътека, която първо минава покрай църква и килийно училище.
Църквата е построена 1872 година. В същата година са построили и килийното училище.
Килийното училище е било много голямо. Било е посторено Г-образно. Обаче тази къщичка е оставена само за антика, който дойде да знае, че е килийно училище и е строено 1872 година. В килийното училище са учили 140 човека, обяснява Анка Антонова - първи настоятел на църквата, Храм “Света Троица”.
Водата от лечебното кладенче в Балювица продължава да тече и да изцерява болните. Докато все още може, и докато българските богатства и история не останат в забвение.

11.01.2022, 14:09 часа
2864 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha