Съдът реши: 5 години затвор за жена, опитала да убие мъжа си в Монтана

Съдът реши: 5 години затвор за жена, опитала да убие мъжа си в Монтана Върховният касационен съд остави в сила осъдителната присъда на Окръжен съд-Монтана, потвърдена от Софийския апелативен съд, с която М.К. е призната за виновна за извършен от нея опит за умишлено убийство - престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.
41-годишната М.К. е осъдена на 5 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване.
Тя е била привлечена към наказателна отговорност за това, че на 08.12.2018 г. нападнала с нож Т.Т., с когото живеела на семейни начала. По време на скандал в жилище в Монтана жената му нанесла 5 прободно-порезни наранявания с намерение да го убие. Непосредствено след деянието М.К. писала съобщения на позната и ѝ изпращала снимки на пострадалия мъж. Освен това звъняла на адвокат, като му заявила защитната си позиция при пристигането му на местопроизшествието. Той на свой ред подал сигнал за случилото се.
Докато екип на спешна медицинска помощ транспортирал Т.Т. до болница за лечение, М.К. избягала и се укрила. Жената е била обявена за общодържавно и издирване и задържана от органите на МВР половин година след извършеното от нея престъпление. Тя е била привлечена към наказателна отговорност за опит за убийство, като деянието е останало недовършено, поради независещи от нея причини - оказана своевременно медицинска помощ.
От изготвената по делото съдебно-психиатрична и психологична експертиза М.К. не се е намирала в състояние на физиологичен афект при извършването на деянието и не са налице данни за психотична декомпенсация.
Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
 
13.01.2022, 12:25 часа
1707 0