Община Берковица взима безвъзмездно имоти за зона Ком

Община Берковица взима безвъзмездно имоти за зона Ком Една от основните задачи на кмета на община Берковица Димитранка Каменова е развитието на ски-зона Ком. По този повод в края на миналата година тя и председателят на общинския съвет Деян Еленков инициираха среща с групите в общинския съвет. В нея взеха участие още заместник-кметът Гергана Антонова, Калин Статков /БЗНС/, Пламен Илиев от МК НДСВ /ДПС, Новото време, Воля/, Гроздан Генов /ГЕРБ/ и адвокатът Георги Горанов, който разясни правните аспекти на стопанисването.
Целта е да бъде завършена процедурата по придобиване на 18 имота, с които собствеността под бъдещата писта и влек да бъде на община Берковица. Процедурата е започната през май 2020 г. Те вече са частна държавна собственост и са извадени от капитала на СДП. За да може обаче да бъдат безвъзмездно прехвърлени на община Берковица в оценката за съответствие, съгласно Закона за държавната помощ, трябва да бъде уточнен начинът им на стопанисване.
Съществуват 3 възможности за това: отдаване под наем, стопанисване от собствено търговско дружество и концесия. В дебатите стана ясно, че при отдаване под наем не е възможно да се осъществи мащабно строителство, което ще е необходимо, за да станат съоръженията съвременни. Опитът с досегашното дружество Ком 2016 АД - близо 13 и значителният обем инвестции - десетки милиони, които ще се необходими също бяха дебатирани на срещата.
Присъстващите се обединиха около разбирането, че общината трябва да ускори процедурата по придобиването на имотите, а след това ще се избере вариант за концесия или собствено търговско дружество. Очаква се кметът Димитранка Каменова да се срещне с новия областен управител и заедно с него да представят пред новия регионален министър Гроздан Караджов искане за ускоряване на процедурата по безвъзмездно прехвърляне на имотите. Другият важен проблем, обсъден на срещата, бе реновирането на пътя от града до върха. Той е в лошо състояние, а за цялостно преасфалтиране ще са необходими 20 милиона лева.
„Едва ли ще успеем с оперативните програми, затова трябва да го разделим на етапи и да искаме финансиране от държавата“, смята кметът Димитранка Каменова.

 
13.01.2022, 15:38 часа
925 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha