Задържаха мъж от Пловдивско, обвинен за държане на 2 кг марихуана

Задържаха мъж от Пловдивско, обвинен за държане на 2 кг марихуана Апелативният съд в Пловдив уважи като основателен протеста на прокуратурата и промени мярката за неотклонение на обвиняем С. Б. от "парична гаранция" в "задържане под стража", като отхвърли жалбата му за намаляване на гаранцията, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.
Срещу С. Б. е повдигнато обвинение за държане с цел разпространение на близо два килограма марихуана. Той е задържан от полицията на 31 декември 2021-а в момент на продажба на наркотика на клиент. Окръжният съд в Пловдив му наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 8000 лева.
Тъй като няма толкова пари, обвиняемият обжалва.
Пловдивският апелативен съд прецени, че е налице обосновано предположение, че С. Б. е съпричастен към деянието, в което е обвинен, а то е тежко по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и глоба от 5000 до 20 000 лева. Като взе предвид обстоятелствата, при които е осъществена вменената деятелност, засегнатите обществени отношения, нейният предмет, като вид наркотик, количество, цена, въззивният съд, също като окръжния, намира че при по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.
Той е с чисто съдебно минало, но наскоро е осъден за пътнотранспортно произшествие като наказателната отговорност е заменена с административно наказание - глоба. Според съда съществува и реална опасност от укриване с оглед на факта, че обвиняемият не пребивава на постоянния си адрес, а живее на квартира в друго населено място.
Делото се разгледа в отсъствието на обвиняемия, който е постъпил в болница и е изразил писмено отказа си да присъства в залата, като се представлява само от адвоката си. Съдът счита, че здравословното състояние на С. Б. не е пречка спрямо него да се вземе мярка за неотклонение "задържане под стража".
Определението на Апелативния съд е окончателно.
14.01.2022, 16:09 часа
509 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha