Започна преброяването на зимуващите водолюбиви птици, в него се включват и експерти от Северозапада

Започна преброяването на зимуващите водолюбиви птици, в него се включват и експерти от Северозапада Започна 46-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България, научи агенция BulNews.
В него се включват повече от 40 екипа с над 100 доброволци и членове на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и участващите партньори. Те ще посетят всички големи водоеми в страната. В Северозападна България 3 екипа с експерти от БДЗП, РИОСВ- Враца и РИОСВ- Монтана, която отговаря и за област Видин, ще броят зимуващите водолюбиви птици. Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици.
"Основните акценти в Северозападната част от страната са на север-поречието на река Дунав от устието на Тимок до Козлодуй, където се концентрират доста голям брой водолюбиви видове птици, както и големите язовири. Най-вече акцентът тук е върху язовир "Огоста", който също така е доста притегателно място за зимуващи водолюбиви видове птици", каза Свилен Чешмеджиев- координатор на зимното преброяване на птиците у нас.
В този регион на страната се срещат големи корморани, сиви чапли, зеленоглави патици, зимни бърнета, неми лебеди, понякога се наблюдават и пеликани на язовир "Огоста". Тези широко разпространени видове са със сходни числености през годините.
"На язовир "Огоста" сме ги засичали няколко пъти. Мястото е важно за този вид. Последните години доста често получавали съобщения и сме наблюдавали къдроглави пеликани там."
Преброяването ще продължи до 16 януари. Първите резултати за цялата страна ще станат ясни в началото на следващата седмица. Участниците в преброяването ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. 
15.01.2022, 12:31 часа
729 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha