Подводен вулкан изригна край бреговете на кралство Тонга и предизвика цунами

Подводен вулкан изригна край бреговете на кралство Тонга и предизвика цунами Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай край бреговете на тихоокеанското кралство Тонга изригна и предизвика цунами, предадоха световните медии. 
Местни медии на островния архипелаг съобщиха за големи приливни вълни, които са наводнили имущество, както и за сипеща се от небето пепел и прекъсване на телефонните връзки, но към късната вечер местно време размерът на разрушенията все още не беше ясен.
Властите в тихоокеанския регион, включително в Самоа, Фиджи и Нова Зеландия издадоха предупреждения за цунами и предупредиха хората да избягват крайбрежните райони заради възможни силни и необичайни течения и непредсказуеми приливни вълни.
"Хората, които са в или около морето трябва да се отдалечат от водата, плажовете и крайбрежните райони, както и от пристанищата, реките и устията", предупреди новозеландската Национална служба за реакция при бедствия и аварии.
Вулканът се намира на около 2000 км на североизток от Нова Зеландия.
Новозеландската Метеорологична служба съобщи, че приборите й са засекли повишение на налягането вследствие на изригването. В социалните мрежи местните разказваха, че са чули изригването.
Вулканът изригнал и вчера, когато са засечени малки вълни на цунами от порядъка на 30 сантиметра, съобщи Метеорологичната служба на Тонга.
Той изригваше с прекъсвания и в края на декември, но вчера беше най-малко седем пъти по-силно от предишното, заяви Геофизичният институт на Тонга. 
15.01.2022, 13:27 часа
404 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha