Кметовете на монтанските общини настояват за ръст на изравнителната субсидия

Кметовете на монтанските общини настояват за ръст на изравнителната субсидия Кметовете на общини започнаха преговори с Министерството на финансите за проектобюджета за 2022 г., съобщи кметът на Монтана Златко Живков.
Той определи тричасовите онлайн разговори, проведени в края на миналата седмица с министър Асен Василев, като насърчителни. Изравнителната субсидия, която кметовете използват за местни дейности може да нарасне до 15 на сто, заради инфлацията и поскъпналата издръжка.
Другата обсъждана тема е капиталовата субсидия, за която се настоява ръст от 105 милиона лева. С тези средства се финансират ремонтите на общинската пътна мрежа и инфраструктура. Една от причините за искането на кметовете е увеличението на цените на строителните материали средно с 30 на сто.
Делегираните от държавата дейности също трябва да бъдат актуализирани нагоре, подчерта кметът Живков. Това са дейностите в образованието, здравеопазването, социалните услуги, културата и други.
„Ние настояваме да има ръст във всички тези сфери, а не само в образованието, който ни бе представен, заяви кметът на Монтана. Той изрази надежди, че до края на седмицата споразумението между Националното сдружение на общините в Република България и Министерството на финансите да бъде готово.
 
18.01.2022, 09:18 часа
932 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha