Рекорд! Петролът с най-висока цена от октомври 2014 г.

Рекорд! Петролът с най-висока цена от октомври 2014 г. Петролът поскъпна във вторник до най-високо ценово ниво от повече от седем години насам след опасения за възможно нарушаване на доставките заради ескалация на напрежението в Близкия Изток.
Повод за това даде вчерашната атака на йеменската групировка на хутите срещу Обединените арабски емирства, ескалирайки по този начин враждебните действия между бунтовниците, обвързани с Иран, и водената от Саудитска Арабия коалиция. Хутите атакува в понеделник с дронове петролни обекти в ОАЕ и летището на Абу Даби, като при тези атаки бяха убити трима и ранени шестима човека.
Водената от Саудитска Арабия коалиция заяви късно снощи, че е предприела ответни атаки срещу йеменската столица Сана. "Коалиционните военновъздушни сили провеждат денонощна операция в небето над Сана", обявиха от коалицията, цитирана от Sky News Arabia. "Призоваваме цивилните граждани, за тяхна безопасност, да стоят далеч от военни лагери и събирания на хути“, добавиха от коалицията и подчертаха, че ударите са насочени към "терористични лидери".
Съобщава се, че нападението на Рияд е довело до най-малко 23 смъртни случая в Йемен, включително на редица цивилни, което изглежда е предизвикало безпокойство сред участниците в световния петролен пазар, че конфликтът може да ескалира допълнително и да доведе до по-голяма нестабилност в богатия на петрол Близък изток.
"Новото геополитическо напрежение в Близкия изток добави към продължаващите признаци на напрежение в целия петролен пазар“, коментираха анализатори от ANZ Research.
Всички това доведе до ръст на фючърсите на петрола Брент с доставка през март в началото на днешната търговия с близо 2% към нов многогодишен ценови връх около 88.13 долара за барел - най-високо ценово ниво от октомври 2014 годна. Последва париране на част от първоначалния ръст, като към 11.00 часа българско време петролът Брент се търгува около 87.40 долара за варел, поскъпвайки с малко над 1% в рамките на деня.
Фючърсите на американския лек суров петрол WTI също скочиха за кратко до най-висок връх от октомври 2014 г. около 85.74 долара за барел, след което опитват стабилизация малко над нивото от 85 долара, поскъпвайки в рамките на деня с 1.4%.
Според анализатори на CommSec високите цени на петрола са подкрепени от по-ниските зимни температури в Северното полукълбо, които увеличават търсенето на горива за отопление.
"Прогнозите на анализаторите очакват търсенето да изпревари предлагането тази година, тъй като светът се отваря след две години на Covid локдауни и възобновява по-нормална траектория на търсенето“, отбеляза Аш Глоувър от CMC Markets.
Затегнатият баланс между търсене и предлагане е малко вероятно да се облекчи в скоро време, смятат анализатори.
Някои производители в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изпитват проблеми при изпомпването на разрешените петролни количества поради недостатъчни инвестиции и прекъсвания, съгласно споразумението в рамките на "ОПЕК +" за увеличаване на ежемесечното производство с по 400 000 барела на ден.
"Това трябва да продължи да подкрепя високите цени на петрола и дори да засили прогнозите за достигане на трицифрени цени (от и над 100 долара за барел)“, посочи анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.
"Ако сегашното геополитическо напрежение продължи и членовете на "ОПЕК +" не могат да постигнат увеличението с 400 000 барела на ден, би могло да доведе до придвижване на петролните цени към границата от 100 долара на барел", прогнозира Аш Глоувър от CMC Markets.
18.01.2022, 13:58 часа
358 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha