Намаляват членовете на КЕВР

Намаляват членовете на КЕВР Комисията по енергетика реши на първо четене да намали членовете на КЕВР.
Бяха разгледани два законопроекта за изменение на Закона за енергетиката. Единият, внесен от управляващата коалиция, а другият - от "Възраждане".
С 12 ласа "за" и 6 "против" депутатите от Комисията по енергетика приеха законопроекта на мнозинството, с който се предлага намаляване на състава на КЕВР от 9 на 5 човека. Чрез предложената промяна се оптимизира числения състав на комисията като независим колегиален орган, като ще бъдат реализирани значителни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно обезпечаване на комисията.
Делян Добрев от ГЕРБ - СДС коментира, че целта на законопроекта на управляващите е да се вземе контролът над КЕВР.
Според Драгомир Стойнев от "БСП за България" дали хората ще бъдат 5, 7 или 9 не оказва влияние върху независимостта на институцията. Той обясни, че е работа на мнозинството да осигури такъв орган, който да е независим и бройката няма значение.
Рамадан Аталай от ДПС заяви, че няма да подкрепи този законопроект. Той отбеляза, че не е очаквал, че новите управляващи да приличат в действията си толкова много на предишни правителства. По думите му опитите да бъдат овладяни всички независими институции продължават.
Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че е удоволствие да се наблюдава театралното поведение на Рамадан Аталай. По думите му в България регулатори няма и не е имало до скоро и целта им е отново да има такива.
Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов заяви, че Министерство на енергетиката присъства на комисията, за да разбере какъв ще бъде съставът на КЕВР. Той подчета, че се надява да отпаднат партийните квоти в независимия орган и посочи, че не желае министерството да влияе на регулатора.
На това възразиха от ГЕРБ и посочиха, че няма партийни квоти и призоваха да прочетат Закона за енергетиката.
Комисията по енергетика отхвърли предложението на "Възраждане" за промени в Закона за енергетиката. От "Възраждане" предлагаха пълномощията на КЕВР да могат да бъдат прекратени предсрочно и преди изтичане на нейния петгодишен мандат по решение на Народното събрание, включително и при неизпълнение на нейните задължения за независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. 
20.01.2022, 13:38 часа
400 1
Коментари

брееее....

20.01.2022, 21:17 часа
че нали казаха , че размерът нямал значение , бре....нека си намаляват....то кандидатките само футболери търсят за ден-два....
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha