Ето какво ще се случи с човек, когато спре да се поти

Ето какво ще се случи с човек, когато спре да се поти Потните жлези участват в регулирането на телесната температура. Общо в човешкото тяло има 2-4 милиона от тези жлези. Когато потта се отдели и се изпари, тялото започва да се охлажда доста силно, което се отразява на общата телесна температура и я нормализира.
В самото начало няма миризма от пот. Започва да се появява едва след разграждането на бактериите. Ако човек не се поти, тогава в този случай процесът на охлаждане ще стане по-труден. Прекомерното изпотяване често се лекува с ботокс, но това е просто невероятно огромна грешка.
Процедурата причинява увреждане на нервите и след това се блокират потните жлези. Съответно човекът престава да се поти напълно. Явлението се нарича анхидроза. Ако изпотяването напълно липсва, тогава дори малка физическа активност може да доведе до значително повишаване на телесната температура.
Ако допълнително е налице горещ климат, температурните показатели ще се увеличат още повече. След това човекът ще се сблъска със суха или гореща треска. Освен това ушите ще започнат да се зачервяват, ще се появят летаргия, дразнене, гадене и слабост. Само най-студеното място ще помогне за решаването на проблема. Ако човек не може да се охлади навреме, тогава той може да получи истински топлинен удар.
Липсата на изпотяване ще доведе до разрушаването на физиологичната хистохематична бариера, която предпазва тялото от бактерии и вредни частици. След това мозъчните клетки започват да умират, двигателните функции отслабват и самият човек губи съзнание. Освен това съществува огромен риск всичко да завърши с необратими промени в мозъка или дори смърт.
20.01.2022, 16:43 часа
533 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha