Прогноза: Турция с 40% ръст на инфлацията през 2022 г.

Прогноза: Турция с 40% ръст на инфлацията през 2022 г. Инфлацията в Турция вероятно ще достигне 40% през 2022 година, прогнозира финансовият министър Нуреддин Небати по отношение на потребителските цени през тази година, цитиран от Bloomberg.
По думите му ръстът на цените със сигурност ще е над 30% до края на годината.
Миналата година инфлацията в Турция достигна рекордни стойности за последните 19 години - 36.1% през декември. Очакванията за инфлацията през 2022 година на Централната банка на Турция варират от 21..3% до 25.3% от 21.39%. Някои банки на Уолстрийт обаче прогнозират, че миналогодишната валутна криза може да тласне инфлацията над 50%.
Сред причините за скока в цените беше фактът, че централната банка на Турция понижи лихвените проценти с 500 базисни пункта - това бе наредено от президента Ердоган, според когото по-ниските ставки ще задържат потребителските цени и ще стимулират ръста на икономиката.
Според финансовите наблюдатели обаче, причина за обезценяването на лирата е правителствената политика да се поддържа нисък лихвен процент. Ердоган смята високите лихви за отрова и е убеден, че чрез ниския лихвен процент и евтината лира осигурява на турските експортни стоки конкурентно предимство по международните пазари, писа deutsche welle наскоро.
Обезценяването на лирата и по-високите цени на енергията в световен мащаб също бяха сред най-големите двигатели на инфлацията.
Турската валута загуби около половината от стойността за период от три месеца, след което правителството въведе спешни мерки през декември - програма за компенсиране на притежателите на лири при големи спадове на валутата.
Централната банка на Турция също така обеща стимули за компании, които конвертират сметки в чуждестранна валута.
24.01.2022, 12:29 часа
471 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha