Шест признака, че сте под стрес, без да го осъзнавате

Шест признака, че сте под стрес, без да го осъзнавате Не винаги е лесно да седнете и кажете какво ви тревожи. Може дори да нямате време за това или да си мислите, че всичко в живота ви е перфектно. Но тялото ви никога не лъже и ако го слушате, ще получите правилните “съобщения”. Може да не са приятни, но тялото ви ги използва като последен шанс за помощ. Ето някои сигнали, на които трябва да обърнете внимание и които показват, че сте под стрес:

1. Тракате със зъби
Причината за неволното тракане със зъби е стрес. Сигурно ще откриете, че подсъзнателно стискате зъбите си през деня или по време на сън. Сутрин ще забележите, че челюстта ви е като скована.

2. Потите се често
Потенето е причинено от много причини: физическо натоварване, високи температури или когато мозъкът ви усеща заплаха. Ако се потите постоянно, може да е знак, че сте в непрестанно безпокойство. Тялото ви търси начин да премахне излишната вода чрез кожата или бъбреците. Когато нямате възможност да ползвате тоалетна, се появява т.нар. “реакция на остър стрес”, физиологична реакция в резултат на психически или физически стрес. 

3. Страдате от косопад
Ако в банята или на гребена откриете повече косми от нормално, е признак на скрит стрес. Косата ви се чупи или къса на големи кичури. Емоционалната възбуда възпрепятства растежа на косата. Дори да не сте преживели нещо ужасно, помнете, че това е закъснял резултат от нещо в миналото. Може да страдате от косопад 6-12 седмици след стресиращо събитие. 

4. Имате червени петна по лицето
Ако не страдате от алергия, но ви се появяват червени петна, може би преминавате през серия от изпитания. Когато сте под силен емоционален стрес, тялото ви отделя химически вещества, които променят реакцията на организма към другите му функции.

5. Получавате нервни тикове
Стресът води до нетипични сигнали на мозъка и мускулите на лицето. Като резултат от това, мигате неконтрулируемо. Може да забележите несъзнателно движение на долния или, в редки случаи, на горния клепач. Тиковете могат да продължат седмици или дори месеци.

6. Устата ви винаги е пресъхнала
Ако постоянно изпитвате жажда, а не сте яли нищо солено, обърнете внимание на емоционалното си здраве. Продължителните периоди на стрес блокират слюнчените жлези и устата ви пресъхва. Може да имате затруднения с преглъщането поради общо дехидратиране.  
24.01.2022, 13:18 часа
461 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha