Обявиха при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

Обявиха при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво България се катери по пика на петата вълна на COVID-19. Това заяви на брифинг пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той прогнозира, че ръстът на новозаразените с коронавирус ще продължи още една или две седмици, след което се очаква пик и нормализиране. 
Той коментира и методиката, по която се налагат ограничителни противоепидемични мерки на национално ниво: 
"Все още има разлики между отделните региони и отделните области, така че ако над 50% или 2/3 от областите влязат в такъв режим (червена зона или Етап 3), ще се обсъждат общонационални мерки", заяви Кунчев.
Областните щабове решават на регионално ниво как да бъде организиран учебният процес, обяви още Кунчев. 
Той коментира и заболеваемостта по региони в страната: "Първа и пета зона са в червена зона, очаквано, прогнозата беше такава. До няколко дни Централната Южна зона също ще влезе в Етап 3 (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян). 
Засега стойностите са по-ниски в Североизточната част на страната, но от вчера и Варна е с високи стойности", отчете още Кунчев.
Главният държавен здравен инспектор коментира и недоволството на собствениците на нощни заведения, които поискаха неговата оставка и обявиха гражданско неподчинение срещу въвеждането на вечерен час от 22 часа за заведенията. Кунчев заяви: "Ако след две години епидемия и толкова богат международен опит, трябва да обясняваме защо е важно, значи сме си загубили времето", категоричен беше той. И допълни: "Ако ми посочите една европейска страна, която нямаше такива ограничения в пика на заразата, бих последвал нейния пример. Данните показват, че в питейни заведения, особено след 22 часа, хората са склонни много по-малко да спазват мерките, да бъдат в контакт много по-близо един с друг. Просто типът на поведение в такива заведение е такъв. Смятате ли, че се спазват някакви изисквания в една дискотека в Студентски град след 1 часа", заключи доц. Кунчев. 
25.01.2022, 13:29 часа
876 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha