Петков от Брюксел: Ролята на главния прокурор ще се промени, няма да има човек над закона

Петков от Брюксел: Ролята на главния прокурор ще се промени, няма да има човек над закона

В Плана за възстановяване и развитие е заложено, че главният прокурор вече няма да бъде недосегаем. Това каза премиерът Кирил Петков в Брюксел. 
"Ще има съдия, който ще изпълнява временно длъжността на прокурор, а после ще се връща като съдия. Няма да има конфликт на интереси. Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да бъде променена - той ще стане администратор. Не ни трябва още едно ниво в Прокуратурата, а работеща институция", добави той. 
Във връзка с настояването на Иван Гешев да има засилен мониторинг върху страната ни по отношение на върховенството на закона, Петков обясни, че това е желанието и на управляващите. 
"Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че Прокуратурата не работи добре", добави той. 
Промените в съдебната реформа трябва да се случат максимално бързо, но в рамките на закона, категоричен е министър-председателят.
"Прозрачността е най-добрият начин да се бори всякакъв вид корупция. Европейските институции разбраха, че имаме истински намерения и не ни липсва мотивация. Надявам се, че с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията и част от измамите. Идеите ни за промяна на ВСС и начина, по който те правят атестации за нови кандидати, също са въпрос на време. Единствено ни трябва търпението на всички наши избиратели и да вярват, че работим целенасочено това да се случи", каза още той. 
Петков коментира, че на изслушването пред групата LIBE не е бил попитан за Делян Пеевски и закона "Магнитски", но заяви: "Според мен хората, които стоят зад корупцията в България, са около 20 души".

27.01.2022, 13:41 часа
589 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha