Светна кръстът над Черепишкия манастир, огря Искърското дефиле /снимки/

Светна кръстът над Черепишкия манастир, огря Искърското дефиле /снимки/ Светна кръста над Черепишкия манастир и огря Искърското дефиле, научи BulNews.
Припомняме, че около коледните и новогодишни празници група приятели от селата в района се събраха и направиха метален кръст, който след това бе монтиран над Светата обител. 

Метален кръст над Черепишкия манастир ще осветява Искърското дефиле /снимки/

"Сега създадохме нова организация и 2-3 седмици разчиствахме района край оброчното място. Почиствахме дръвчета, храсти, корен, построихме 2 дървени пейки, стълби, поставихме български трибагреник на високо дърво. Направихме инсталацията за осветлението", разказва фотографът Борис Кръстев.
Вчера, точно в 18 часа, кръстът е светнал.
"Да, светна! И озари със светлината си манастира и района от Искърското дефиле!, написа той в профила си във фейсбук.
На 2 февруари /"Сретение Господно"/ край оброчното място ще се съберат миряни от Игнатица и съседните села. Тогава игуменът на Черепишката Света обител архимандрит Йоникий ще освети курбан чорбата, ще поръси за здраве миряните и ще освети кръста, като всеки е добре дошъл.
"Оброчното място е създадено през 1926 г. от жители на село Игнатица. Оброчният кръст е направен от майстор-каманяр от Зверино. През последните 30 години курбанът за здраве се даваше от дядо Иванчо Минов от Игнатица. След неговата кончина благородното дело пое най-големият му син Божидар, който през 2021 г. си отиде от този свят. И дойде ред на внука на Божидар - Божидар младши. Той и семейството му продължават традицията.
Най-сърдечни благодарности за моите приятели, дали доброволния си труд за да изградим това прекрасно място за отдих, почивка и снимки и мечтата на Божидар.
Това са Николай Георгиев, Иван Каменов, Здравко Георгиев, Красимир Любенов, Красимир Стоянов, Веско Митов и всички, които по един или друг начин ни помагаха при пренасянето и монтирането на кръста.
Благодарности и за младия Божидар, наследникът на рода Минови.
Чест и почитания за игумена на манастира дядо Йоникий, който беше неотлъчно до нас.
Божко, дано ни гледаш от високо и видиш, че мечтата ти се е сбъднала", пише още фотографът на Искърското дефиле.
 
31.01.2022, 11:38 часа
1750 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha